Vulin: Ja sam Srbin, a u Srba ko nije služio vojsku…

Vulin: Ja sam Srbin, a u Srba ko nije služio vojsku… Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane
Aleksandar Vulin u fabrici "Milan Blagojević - namenska" u Lučanima

Ministar Odbrane Aleksandar Vulin ponovio je u intervjuu za magazin Odbrana da mu je veoma žao što svojevremeno nije služio vojsku zbog slabog vida i da se zbog toga žalio i na VMA, ali da nije bilo pomoći.

"Za vreme NATO agresije 1999. godine dobrovoljno sam se prijavio u Vojsku Jugoslavije, zahtevajući da mi dodele ratni raspored, makar i kao običnom pešadincu, što mi je i bila želja i kada sam se prijavio u vojni odsek sa namerom da služim vojsku. Tada mi je rečeno da su im potrebni dobrovoljci protivavionci i inženjerci, a ne pešadija", rekao je Vulin.

On je dodao da pri prijavljivanju nije priznao da je nesposoban, već da je hteo da po svaku cenu bude "tamo gde je najteže", ali su ga vratili.

"Ja sam se čak i žalio, išao na VMA, ali nije bilo pomoći, kao što je nema ni danas. U to vreme sam imao diptriju nešto više od sedam, a danas je mnogo, mnogo veća i ako naši lekari ne smisle neku dobru oparaciju bojim se da će biti još teže", rekao je Vulin u prvom intervjuu za magazin "Odbrana" posle stupanja na dužnost.

Osećaj nesposobnosti da ne može da služi vojsku opisao je kao razočaranje u sebe.

"Ja sam Srbin, a u Srba ko nije služio vojsku… znate i sami. I kada se suočite sa time bude teško", rekao je ministar odbrane.

Pripadnicima vojske je poručio da treba da znaju da njihov ministar nije neko ko se sklonio vojne obaveze.

Naređena provera protivpožarne zaštite u vojnim fabrikama

Aleksandar Vulin naredio je naredio vanredan inspekcijski nadzor protivpožarne zaštite i zaštite na radu u svim objektima odbrambene industrije Srbije.Vulin je za TV Pink rekao da se lekari na VMA i dalje bore za život radnika koji je u petak, 14. jula, povređen u požaru u fabrici u Lučanima, dok je drugi radnik preminuo.

"To je tragedija. Nadležne službe su odmah počele da rade na utvrđivanju razloga i uzroka nesreće", kazao je ministar odbrane.

Govoreći o statusu odbrambene industrije on je rekao da će ona ostati u vlasništvu Srbije.

"Omogućićemo zakonskim rešenjima da privatni kapital uđe u odbrambenu industriju Srbije. Do procenta od 49 odsto. Država, dakle zadržava apsolutnu kontrolu, ali je sjajno da dobijemo još novca da dobijemo nove tehnologije, nova tržišta. Odbrambena industrija je zaista velika šanse naše zemlje", kazao je Vulin.

Na pitanje da li će biti uveden obavezni vojni rok, Vulin je rekao da to ne može da se uradi "preko noći", i da o tome "ne mogu da odlučuju civili".

"To je nešto o čemu treba struka da se izjasni, pa onda tek dolazi do politike, onda dolazi do finansija, onda se izračunava šta nam je potrebno... Imate strategije koji su to bezbednosni izazovi sa kojima se suočavate pa shodno sa tim dajete odgovarajući odgovor", kazao je Vulin.

Komentara 75

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SSSS

Mr. Bean

41 0

komarac

a mi svi verujemo sta tamo neki vulin prica :)

38 1

Spasavajnje redova Vulina

Zašto bi ministar vojni morao da odsluži vojni rok?Da li je to neophodno da bi dobro obavljao poverene poslove?U ovom,sada već serijskom opravdavanju ministra Vulina,nazire se jedan fenomen koji je pre njega zahvatio i neke druge nosioce javnih funkcija koji su hteli da završe fakultet ili da doktoriraju.

29 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo