Knežević: Fijat prihvatio dva zahteva štrajkača

Knežević: Fijat prihvatio dva zahteva štrajkača Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da u Ministarstvo privrede i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

"Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros: nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata, i da reše svoje probleme", rekao je Knežević za Radio-Televiziju Srbije.

Knežević je rekao da su plate radnika FCA male, da treba da se povećaju i da će se na tome insistirati, ali je naglasio da Vlada Srbije to ne može garantovati.

Kako je naveo, do sada je od četiri zahteva Štrajkačkog odbra rukovodstvo Fijata prihvatilo dva - u vezi sa organizacijom posla i plaćanjem troškova gradskog prevoza. A u vezi bonusom i povećanjem plata, možemo samo da posredujemo, dodao je ministar.

On je istakao da u vlada nije pregovarač u rešavanju krize u Fijatu, da ne navija ni za koga, niti je na strani investitora.

Kako je istakao, štrajk bi trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto".

Štrajk 2.000 radnika firme FCA ušao je u 15. dan, a pošto još nema pregovora, Štrajkački odbor danas treba da odluči šta će dalje.

Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbije je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju u petak.

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

Izvor: Tanjug

Komentara 42

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dab

masoncino....alo bre cetiri zahteva,reci svojoj braci masonima u torinu CETIRI ZAHTEVA TRAZI SUMADINAC ILI SE CISTITE IZ MOJE ZEMLJE

967 80

ena

Nadam se da ce se naci resenje za ovu fabriku mora da se pomogne radnicima

86 7

Milan

Ovaj covek je robijao preko godinu dana, a sada je ministar privrede?! Samo u Srbiji!

1019 66

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo