Južna Koreja pozvala Severnu Koreju na razgovore

Južna Koreja pozvala Severnu Koreju na razgovore Izvor: Tanjug / AP, Ahn Young-joon

Južna Koreja pozvala je Severnu Koreju na razgovore kako bi smirila tenzije na poluostrvu nakon što je sever nedavno uspešno lansirao interkontinentalnu raketu. A Evropska unija saopštila je da razmatra pooštravanje sankcija koje su uvedene Severnoj Koreji zbog prvog testiranja interkontinentalne balističke rakete.

Predlog Južne Koreje je prvi predlog za dijalog od maja, kada je na vlasti predsednik Južne Koreje Mun Džae-in za koga se smatra da je otvoreniji za dijalog od svog prethodnika.

Crveni krst takođe je predložio sastanak zvaničnika dveju Koreja zbog ponovnog priređivanja susreta rođaka razdvojenih još od Korejskog rata (1950-1953).

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je predložilo da sastanak bude u petak na granici, dok je Crveni krst susret rođaka predložio za 1. avgust.

"Predlažemo sastanak da bismo stavili tačku na neprijateljske aktivnosti kojima se povećava vojna napetost", navodi Ministarstvo u saopštenju.

Severna Koreja je od početka 2016. godine izvela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba, iako joj je to zabranjeno rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

EU razmatra uvođenje dodatnih sankcija Severnoj Koreji

Evropska unija saopštila je da razmatra pooštravanje sankcija koje su uvedene Severnoj Koreji zbog prvog testiranja interkontinentalne balističke rakete, kako bi se sprečio dalji razvoj nuklearnog oružja te zemlje.

EU je u saopštenju osudila ranije severnokorejsko testiranje kao "ozbiljnu pretnju po medjunarodni mir i bezbednost" i pozvala na obustavljanje takvih mera.

Uz postojeće sankcije, navodi se u saopštenju, EU će "razmatrati dalje prikladne odgovore" u koordinaciji s partnerima i UN.

EU je takođe podržala napore Južne Koreje da pregovara sa Severnom Korejom.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo