Nesvakidašnje prijateljstvo čoveka i rode

Nesvakidašnje prijateljstvo čoveka i rode Izvor: Anadolija

Mnogi smatraju da rode donose sreću, a s tim se slaže i vremešni turski ribar Adem Jilmaz koji gaji nesvakidašnje prijateljstvo sa tom pticom.

Jilmaz je jedan od najstarijih ribara na jezeru Uluabat kod Burse, a već šest godina druži se sa belom rodom koja mu se vraća sa juga svakog proleća.

“Ovo mesto je poznato kao selo belih roda, a sa jednom tom pticom se družim već šest godina. Svako jutro mi dođe na čamac da je nahranim i prati me tokom dana na jezeru. Bio sam iznenađen kada mi je roda prvi put sletela na čamac. Pomislih da je gladna i dadoh joj da jede, a ni slutio nisam da smo postali prijatelji“, rekao je Jilmaz.

roda Izvor: Anadolija

On podseća da rode posle šest meseci na jezeru putuju na jug gde provode ostatak godine. Jilmaz kaže da se njegova roda među prvima vraća pošto se sezona seobe završi.

“Po povratku me nađe, ma gde moj čamac na jezeru bio i sleti na moj dok. U jatu je uvek oko 50 roda, ali samo moja roda se spusti na čamac, ali samo na moj, ničiji drugo. Zavoleo sam je i vidim da i ona voli mene“, kaže stari ribar.

Priseća se da je jednom još jedna roda sletela na njegov čamas, ali da je njegova prijateljica ljubomorno reagovala i oterala je.

roda Izvor: Anadolija

Naglasivši da su rode lepe, drage i emotivne ptice, Jilmaz kaže da je svojoj prijateljici dao ime Jaren, što u slobodnom prevodu sa turskog jezika znači blizak prijatelj.

Tagovi: Turska , Roda

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Dao joj je ime Jaren, što znači jaran. :)

13 0

PROKOPIJE

Nazalost roda,a se suzava areal za zivot,isusivanjem bara,prevodjenjem u oranice,kao i isusivanjem usled visokih temperatura.U mome mestu ima vec napustenih gnezda,a i rat u Siriji utice da gube orjentaciju i ne dolaze u svoja gnezda.Isti je slucaj sa lastama ovog proleca desetkovane su dosle od broja koji je jesenas otisao,verovatno usled rata u Siriji gde im je koridor preleta.

9 0

....

u pravu ste, na žalost. U Africi ih takođe mnogo strada jer se tamo niko njima ne bavi u cilju očuvanja vrste. A i niska je svest kod ljudi. Kod nas im je najbolje ali ponestaje staništa za njih. Preko koridora im je teško jer se tamo ratuje a i ubijaju ih u Libanu. Koliko vidim glavni krivac je ipak čovek.

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo