Zatvori

Muškarci desno, žene levo: Poslednja odvojena plaža u Evropi

Muškarci desno, žene levo: Poslednja odvojena plaža u Evropi Izvor: REUTERS/Vincent West
Ilustracija

Plaža El Pedoćin u Trstu, stara 114 godina, svojevrsna je institucija koja se predstavlja kao poslednja plaža u Evropi na kojoj se muškarci i žene odvojeno kupaju.

Trst je i dalje ponosan na beli zid koji deli muškarce i žene na plaži Banjo ala Lanterna, poslednjoj evropskoj plaži na kojoj se odvojeno kupaju muškarci i žene.

"Možda zvuči paradoksalno, ali zid nas čini slobodnijim, a ne manje slobodnim", kaže Sabrina Pekijari, učiteljica u osnovnoj školi i redovna posetiteljka plaže.

Plaža, lokalnom stanovništvu poznata kao El Pedoćin, osnovana je 1903. godine u vreme dok je Trst bio pod austrougarskom vladavinom. Ostala je institucija tokom turbulentne istorije grada tokom 20. veka, uključujući tu i dve decenije fašističke vladavine gradom i amričku okupaciju od 1947. do 1954.

Muškarci i žene su na plaži bili prvo odvojeni ogradom, a kasnije je ona zamenjena zidom. Ograda između polova pala je samo jednom, 1959. godine kada je pomerena kako bi žene dobile više mesta za sebe u odnosu na muškarce.

"Žene vole ovo mesto jer im omogućava privatnost", kaže Mikol Brusafero, novinarka koja je napisala dve knjige o legendarnoj plaži.

"Bez ijednog muškarca u blizini, pokoji kilogram viška ili ne baš savršene noge ne predstavljaju problem", dodaje ona.

U zemlji u kojoj je moda svakodnevnica, a spoljašnji izgled ženama izuzetno važan i vrsta pritiska i moranja, El Pedoćin obezbeđuje beg od društvene more - na njoj i 80-godišnjakinje mogu da šetaju u toplesu ili nose bikini ako to žele, ističe Brusafero.

Muškarci pak, s druge strane, cene El Pedoćin "jer im daje trenutke slobode od njihovih dosadnih žena", kaže Đanmarko, dok njegov Elio klima glavom slažući se.

Plaža je otvorena tokom cele godine, a tokom leta dnevno privuče oko 3.000 osoba. Na nju se rado dolazi i zato što je blizu centra grada, a cena ulaznice je samo jedan evro.

Naziv Pedoćin potiče od imena školjki koje su nekada tu živele, koje se na Jadranu lokalno nazivaju pedoče, a reč je o dagnjama.

Podela plaže na ženski i muški deo ukida se samo jednom godišnje, kada se održava letnja zabava ispunjena pićem i plesom. O tome svedoči i dokumentarni film snimljen o El Pedoćinu, koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2016. i postigao veliki uspeh u lokalnim bioskopima.

Tagovi: Trst , plaža

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Mile

Ja bih na onu gde su samo zene

16 11

BG

Nije tačno da je poslednja u Evropi. U Ulcinju su na gradskoj plaži nedavno uveli istu ovakvu podelu. Ušla Crna Gora u 1904. godinu...

47 6

Pero Defformero

Italijani su poslovično čedni.

16 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo