Vučić: U SAD razgovori o odnosima s Prištinom, ali i Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na sastanku sa zvaničnicima SAD u Vašingtonu razgovarati o odnosu Beograda i Prištine, i o odnosima Srbije s Rusijom.

Izvor: N1info

Predsednik Srbije posetu SAD počeo je sastankom sa šefom Biroa nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengijelom s kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD.

Vučić je istakao da vojno - vojna saradnja i dalje predstavlja najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, i naglasio da je to odlična osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa u svim drugim oblastima, navodi se u saopštenju.

Aleksandar Vučić, Džozef Lengi Izvor: Tanjug / Kabinet predsednika

 Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog načina saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde SAD, posebno u oblasti Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

"Republika Srbija ima konzistentnu politiku vojne neutralnosti i politiku integracija ka EU kao strategijskom spoljnopolitičkom cilju, uz posvećenost održavanju mira i stabilnosti i ekonomskom prosperitetu Republike Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana", rekao je predsednik Vučić. On je izrazio zahvalnost na angažovanju pripadnika Nacionalne garde Ohaja na Kosovu i Metohiji.

Biće reči i o paljenju Ambasae SAD i ubistvu braće Bitići

Vučić je po dolasku u Vašington izjavio da, prema najavama, očekuje da će sagovornike u SAD zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji.

"Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanje problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

On je kazao da će biti reči i o paljenju Ambasade SAD u Beogradu 2008. i o slučaju državljana SAD braće Bitići iz 1999. u Petrovom selu.

Vučić je naveo da će u SAD imati važne sastanke o zajedničkim aktivnostima, o vojnoj neutralnosti Srbije i saradnji srpskih i američkih oružanih snaga, kao i o zajedničkom učešću u međunarodnim misijama pod zastvom UN.

Kako je naveo, razgovaraće i o tome kako Srbija može da doprinese nastavku borbe protiv terorizma.

"Do sada smo pomagali i u municiji i određenim količinama oružja i oruđa, i verujem da to možemo da činimo i u buduće", dodao je predsednik.

Napomenuo je da će se u Vašingtonu sastati i sa američkim privrednicima koji već posluju u Srbiji ili to planiraju.

Kao najvažniji istakao je svoj planirani sastanak s potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će svoj stav i potvrditi.

"Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo apsiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze", rekao je Vučić.

On je kazao i da mu je žao zbog izjave američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da je akcija "Oluja" bila "veličanstven poduhvat" i istakao da nema šta da se pohvali pošto je u "Oluji" ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i dece.

Joksimović: Biće jasnije da Srbija više sarađuje sa NATO

aleksandra joksimović Izvor: N1

Povodom zahteva Predstavničkog doma američkog Kongresa, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da niko nema razloga da sumnja u neutralnost Srbije.

Ministrov optimizam ne gaji predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović. Iako kaže da su međusobni odnosi dve zemlje u stalnom usponu, posebno u domenu vojne saradnje, tvrdi da je nepoverenje Vašingtona u Beograd veoma veliko.

“Rusija vrši veliki pritisak kad je u pitanju humanitarni centar, ali važno je reći da kroz inicijativu američkog Kongresa mi se čini da će postati transparentnije i jasnije da Srbija višestruko više sarađuje sa NATO-om kroz IPAP i Partnerstvo za mir i kao i sa Nacionalnom gardom Ohaja, nego što je to slučaj u vojnom smislu saradnje sa Rusijom”, ističe Joksimović.

Analitičari su ocenili, prenosi Glas Amerike, da je predstojeći susret Vučića i Pensa prilika da se veze Beograda sa Vašingtonom učvrste, ali i da se razgovara o pitanjima koja muče američku administraciju, pre svih - na čijoj je strani Beograd.

Vučić će u Vašingtonu, između ostalog, imati sastanke i sa predsedavajućim Komiteta za oružane snage Kongresa senatorom Džonom Mekejnom, predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem, kao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, saopštilo je Predsedništvo.

Komentara 177

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

c

Zelim predsedniku vucicu da nastavi sa uspesnom politikom koja je srbiji vratila samopuszdanje i bogatstvo, vratila osmehe na lica nasih ljudi, nikada nam nije bilo bolje! za 5 godina je uradio toliko toga, zasluzeno ima podrsku 25 posto nepismenih

3 5

Само питам

Да ли и председници НАТО земаља које у свом наоружању користе мигове и С-300 иду американцима на рапорт? Грци, Немци, Чеси, Пољаци...

11 106

Цеца

Наљутио си и Вучићеве и НАТО ботове!

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo