Sve više turista u Hrvatskoj, bezbednost na prvom mestu

Sve više turista u Hrvatskoj, bezbednost na prvom mestu Izvor: N1

Hrvatska u poslednje vreme, između ostalog i zbog toga što neke zemlje više nisu sigurna destinacija, postaje vrlo tražena među turisitima.

Hrvatska se afirmisala kao jedna od zemalja idealnih za odmor. Početak jula donosi devet odsto više gostiju u odnosu na prošlu godinu, ali time i više nezgoda i stradanja na obali i kopnu. Hrvatska gorska služba spasavanja redovno izdaje upozorenja, ali intervencije imaju na dnevnoj bazi.

"Imamo problem sa helikopterima, jer ih nema dovoljno ili su u nekim drugim problemima. Tako da je jedan deo koji ćemo morat da rešimo, jer je kod nekih akcija brzina ključna u dolasku do unesrećenih", ka\e sekretar Gorske službe Darko Breljak. 

Kako bi se osećali sigurnije, strani turisti se na Jadranu za pomoć mogu obratiti i policajcima iz Italije, Češke, Slovenije, koji u uniformama svoje zemlje patroliraju ulicama. To je deo projekta Ministarstva unutrašnjih poslova, Sigurna turistička sezona, koji traje već 12 godina.

"Činjenica da vide svog policijskog službenika, da prepoznaju uniformu, olakšava im neposrednu komunikaciju. Rešili smo jezičnu barijeru. Bilo kakva moguća konfliktna situacija lakše se rešava. Na kraju krajeva, oni ostaju na usluzi svojim državljanima i za bilo kakve servisne informacije", kaže Marina mandić iz MUP-a Hrvatske.

Najveći broj turista dolazi iz Koreje, SAD-a, Nemačke, Velike Britanije, Španije, Poljske, Australije, Kine, Italije. Iako je Hrvatska u drugoj grupi s niskim i umerenim rizikom od napada bilo koje vrste, ovako oni ocenjuju sigurnost u zemlji.

"10. Da, 10"

"Ovo je vrlo sigurna zemlja. Ljudi su jako dobri i izgledaju dobro. Prijateljski nastrojeni".

"Stigle smo juče, ali zasad je dobro. Da".

Hrvatske institucije orijentišu se na prevenciju od napada i nesreća, njihova kooperativnost ključna je za sigurnost svakog turiste, ali i hrvatske građane.

Izvor: N1

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aca

Gospodja iz MUP-a Hrvatske zaboravila je da kaze da u tom projektu ucestvuje i srpski policajac....cccc....kakav previd...

0 1

Aleksandar

Hrvatska,gde to bese??

8 8

Sremac

Bio prošle godine na Krku, pričao kao kod kuće i niko me nije pogledao, a kamoli nešto više.

16 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo