Estonija pravi "elektronsku ambasadu" - podaci u Luksemburgu

Estonija pravi "elektronsku ambasadu" - podaci u Luksemburgu Izvor: N1

Estonija će iduće godine u Luksemburgu otvoriti svoju "elektronsku ambasadu" - rezervnu "banku" svojih podataka.

To će zapravo biti dobro obezbeđena sala sa serverima s važnim informacijama o Estoniji, koji će biti dostupni ako i kada njen domaći kompjuterski sistem ne bude radio. U toj "banci" će se nalaziti državni i podaci o preduzećima, bankama, penzijama, zakonima, popisima stanovništava, finansijama. 

Premijer Juri Ratas je nedavno izjavio da su "sigurnost podataka i sajber bezbednost od ključnog značaja za sticanje poverenja građana i dobro funkcionisanje rada službi". 

On je s premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom prošlog meseca potpisao ugovor o otvaranju elektronskog skladišta podataka o Estoniji. 

To će u svetu biti prva "ambasada podataka", rekao je premijer Estonije, zemlje sa svega 1,3 miliona stanovnika, koju zbog jake želje da primenjuje najnovija dostignuća po čemu prednjači u EU, nazivaju i "E-stonija". 

Većina njenih državnih usluga je dostupna na posebnom portalu na internetu, a elektronsko glasanje na izborima, takođe uz pomoć interneta, uvedeno je 2005. 

U Estoniji je centar NATO za elektronsku bezbednost u kojem zapadnoevropski i severnoamerički stručnjaci rade na "sajber obezbeđivanju" svih 29 zemalja, članica Alijanse.Tagovi: Estonija , podaci , Luksemburg

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

felix

Tako je to u zemljama u kojima su gradjani i njihove potrebe na prvome mestu. Kod nas cak ni osnovni sistem ne radi, ili ne postoji...

14 1

Mile

A mi još uvek menjamo pelene po fabrikama za 200evra

15 1

Adam

Kod nas ovaj nivo svesti nije ni u desetogodisnjem planu.

57 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo