Vlasti imaju dva dana da skinu spomen ploču Puniši Račiću

Vlasti imaju dva dana da skinu spomen ploču Puniši Račiću Izvor: Shutterstock

Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara pri crnogorskom Ministarstvu kulture naredila je rušenje spomen obeležja Puniši Račiću, koji je podignut u sredu ispred njegove rodne kuće u crnogorskom selu Slatina, na severu zemlje.

Lokalne vlasti trebalo bi da uklone spomen ploču najkasnije za dva dana, nakon što je i crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova u petak najoštrije osudilo otkrivanje spomen obeležja i poručilo da će preduzeti sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu njegovog uklanjanja.

Puniša Račić, zastupnik Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, 1928. godine je u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu zastupnika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, zbog čega je 14 godina proveo u zatvoru.

 Ubio je osnivača HSS-a i hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika - Pavla Radića i Đuru Basaričeka i ranio još dvojicu - Ivana Granđu i Ivana Pernara.

Zvanični Zagreb u petak je oštro osudio otkrivanje spomen ploče Račiću, pozvalo na razgovor crnogorskog ambasadora u Hrvatskoj Boru Vučiniča i zatražio od crnogorskih vlasti da se ona ukloni.

Oštar protest uputilo je i Hrvatsko nacionalno veće u Crnoj Gori, u kojem se ističe da "Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira Dečani (Kosovo) i po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori”.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Siniša C.Bara

Svakamu čast.Trebamu podići spomenik u prirodnoj veličini u centru Beograda .

5 8

Џеронимо

Скините ви Баришићу

19 2

TRN

A ustašku ploče stoje.

21 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo