Novi test za rano otkrivanje raka gušterače

Novi test za rano otkrivanje raka gušterače Izvor: REUTERS/Luis Enrique Ascui LA/VP

Novi test krvi mogao bi biti koristan u otkrivanju raka gušterače u prvim stadijumima razvoja te bolesti, i ponuditi nadu za delotvornije lečenje agresivne vrste tumora koja se dijagnostifikuje najčešće prekasno, pokazali su rezultati studije objavljeni u časopisu "Science Translational Medicine".

"Otkriće medicinskog biomarkera ili biohemijskog pokazatelja za tu bolest moglo bi radikalno promeniti perspektivu za pacijente", istakao je doktor Ken Zaret, direktor Instituta Penn za regenerativnu medicinu.

"Pokazalo se da je rano otkrivanje tumora imalo značajan uticaj na smanjenje smrtnog ishoda kod pacijenata koji su bolovali od raznih tipova raka, među kojima i karcinoma debelog creva, dojki i grlića materice", rekao je Zaret.

"Nažalost, osobama obolelim od raka gušterače bolest je često bila prekasno dijagnostifikovana da bi bile podvrgnute operativnom zahvatu i učinkovito lečene", dodao je.

Prema aktuelnim podacima, četiri od pet pacijenata umire u roku od 12 meseci nakon postavljene dijagnoze, a stopa preživljavanja obolelih unutar pet godina od dijagnoze je samo pet posto.

U SAD se rak gušterače svake godine dijagnostifikuje kod više od 53.000 osoba i četvrti je uzrok smrti od posledica karcinoma.

Za pronalazak krvnih biomarkera koji bi ukazivali na rak gušterače naučnici su koristili tehnologiju u sklopu koje su koristili matične ćelije sa stanicama gušterače bolesnika obolelog od uznapredovalog raka tog organa.

Povezivanje dva biomarkera omogućilo je "dijagnostifikovanje tumora u vrlo ranoj fazi koje je puno učinkovitije od svih dosad poznatih metoda", rekao je Zaret.

Novi krvni test biće možda od životne važnosti osobama koje imaju porodičnu anamnezu raka gušterače, odnosno genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti ili za razvoj dijabetesa tipa 2 nakon pedesete godine života.

Tagovi: tumor , test , rak gušterače

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Hajrudin

Živela nauka!

13 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo