Zatvori

Vlada Crne Gore naložila uklanjanje spomena Puniši Račiću

Vlada Crne Gore naložila uklanjanje spomena Puniši Račiću Izvor: N1

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova je osudilo podizanje spomen obeležja poslaniku Skupštine Kraljevine Jugoslavije Puniši Račiću u jednom selu kod Andrijevice i saopštilo da će ono biti uklonjeno.

"Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i delo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije realizovan je bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore", navodi se u reagovanju Ministarstva inostranih poslova.

Dodaje se da će nadležni državni organi preduzeti "sve neophodne, zakonom utvrđene aktivnosti u pravcu uklanjanja tog spomen obeležja, kojim se vređaju ne samo najdublja osećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podele u Crnoj Gori".

Prethodno je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u rodnom selu Slatina kod Andrijevice i zatražilo njegovo uklanjanje.

"Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje odgovarajućih postupaka i mera, kao i uklanjanje spornog obeležja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi Vlade obe države trebalo da teže", navodi u saopštenju hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog toga pozvan crnogorski ambasador u Zagrebu Boro Vučinić kome je izražen najoštriji protest.

 U međuvremenu je Ministarstvo kulture naložilo uklanjanje spomen ploče Račiću i navelo da je ona podignuta bez saglasnisti Ministarstva i suprotno zakonu.

"Organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spreče bespravno podizanje spomen-obeležja, donošenjem rešenja o zabrani podizanja, odnosno rešenja o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obeležja", stoji u saopštenju Ministarstva.

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke (HSS), a dvojicu ranio.

Na spomen-obeležju poslanika Narodne radikalne stranke piše da je ona podignuta "znamenitom narodnom poslaniku, Slatinjaninu i Vasojeviću".

Inicijativu da se u Račićevom rodnom mestu postavi spomen-obeležje pokrenulo je "Bratstvo Račića", a podržali su ga meštani Slatine.

Taj čin su pre reakcije državnih organa osudili Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore, opoziciona Socijaldemokratska partija i Hrvatska seljačka stranka (HSS).

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mila

Civilizovano od cg vlade,a drugi kako hoce.

9 2

Sova

Miro Barišić se, tako kako je umio, svim srcem borio za državu Hrvatsku. Metode su mu bile loše, ali motivi ne. To što se to nama ne svidja je druga (i duga) priča. Puniša Račić se svim silama borio protiv države Crne Gore. Crna Gora ne može dozvoliti veličanje ubice koga je sud u Beogradu osudio na 20 godina robije zbog ubistva. Da li bi Srbija dozvolila podizanje spomenika protivnicima Srbije?

4 10

Mile

I Ante Pavelić se svim srcem borio za Hrvatsku, da li mu treba podići spomenik. To što je Puniša Račić osuđen na 20 godina govori samo da je Kraljevina Jugoslavija bila pravna država. A ponašanje Račića, Radića is ostalih vidimo da je u parlmentu bio i ostao cirkus.

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo