Menja se Krivični zakonik u delu - nasilje u porodici

Menja se Krivični zakonik u delu - nasilje u porodici Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da radna grupa radi na izmena Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na nasilje u porodici.

Ona je rekla da kazne u Srbiji za nasilje u porodici spadaju među strože u Evropskoj uniji, ali da je pitanje njihove primene.

"Od ukupnog broja osuđujućih presuda, kojih je oko 2.200, u više od 60 odsto slučajeva sudovi dosuđuju uslovne kazne", rekla je Kuburović novinarima.

Ona je dodala da je od stupanja na snagu zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno 1.200 hitnih mera udaljavanja nasilnika iz porodice, zabrane prilaska žrtvi ili zabrane komunikacije, a da su već dosudjene i prve zatvorske kazne za kršenje tih mera u 200 slučajeva.

Govoreći o slučajevima dve ubijene žene u Centrima za socijalni rad, ona je kazala da ti slučajevi nisu bili tretirani po novom zakonu, a da je sada uveden i registar nasilnika.

Kuburović je rekla da Savet za borbu protiv nasilja u porodici formiran u skladu sa zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i da će u savetu, pored nje biti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i predstavnici drugih ministarstava.

Ona je kazala da će tokom sledeće nedelje biti održan prvi sastanak Saveta, a da će razmotriti mere koje mogu da budu preduzete u kratkom roku kako bi reagovali na nasilje u porodici, ali i da je cilj Saveta da prati implementaciju zakona i reaguje kada se uoči da neki deo ne funkcioniše.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

in83

jednostavno usla je beda I nemastina I narod se lagano gubi u ludilu beznadja. I naravno zene trpe nasilje ali trpe I muskarci.svako delo ima svoj povod

3 2

Gagi Draganović "Dragi"

Sa ovakvim "ekspertima", sa čak 3 godine iskustva u struci srodnoj resoru koji vode, nebo je granica...

6 0

IQ nemerljivo nizak

Bila su vam potrebna "samo" dva ubistva zlostavljanih zena i jednog deteta da biste shvatili da postoji problem. "Svaka vam cast"

3 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo