Zatvori

Zagreb traži uklanjanje spomena Puniši Račiću u Crnoj Gori

Zagreb traži uklanjanje spomena Puniši Račiću u Crnoj Gori Izvor: N1
(arhiva)

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je oštro osudilo otkrivanje spomen-obeležja Puniši Račiću u crnogorskom mestu Slatina i zatražilo njegovo uklanjanje.

"Ministarstvo očekuje da se nadležne institucije Crne Gore ograde od ovog čina u duhu dobrosusedskih odnosa i traže preduzimanje odgovarajućih postupaka i mera, kao i uklanjanje spornog obeležja, jer nas takvi i slični potezi udaljavaju od cilja kojima bi Vlade obe države trebalo da teže", navodi u saopštenju hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da je u Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog toga pozvan crnogorski ambasador u Zagrebu Boro Vučinić kome je izražen najoštriji protest.

Otkrivanje spomenika Puniši Račiću, osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, osudili su i Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore i Hrvatska seljačka stranka.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji", navodi se u reagovanju Veća.

Spomen-ploča Račiću podignuta je u Slatini kod Andrijevice, rodnom selu poslanika koji je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pitam se pitam

U čemu je razlika između Mire Barešića i Puniše Račića. Barišiću spomenik neće da ruše.

20 2

Sova

Da pokušam da objasnim. Meni je jasna razlika, ali ako nijesi sam shvatio - sumnjam da ti mogu pomoći. Miro Barišić je sve što je mogao dao za državu Hrvatsku. Kao Gavrilo Princip. Ubio je nekoga za koga je mislio da je zao. Mislio je da će tako pomoći svom narodu. Puniša Račić je sve što je znao i mogao koristio u borbi protiv države Crne Gore. Kako da mu sad podižemo spomenik?

3 9

Klo

Nije mi jasno šta su i jedni i drugi tražili u Beogradu? Hteli malo da vide sveta i demokratije, dobro, pa onda niš '!

14 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo