Crnadak: Vučić iskreno želi dobre odnose u regionu

Crnadak: Vučić iskreno želi dobre odnose u regionu Izvor: N1
(arhiva)

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da se nada da će Aleksandar Vučić, u svojstvu novog predsednika Srbije, uskoro posetiti Sarajevo. U intervjuu agenciji Beta Crnadak je rekao da je Vučić pokazao da želi dobre odnose u regionu i popravljanje odnosa s Bošnjacima.

"Ja ne samo da to očekujem, već se iskreno nadamo da će predsednik Vučić vrlo brzo da poseti BiH, jer je on osoba koja je i kao premijer pokazala da iskreno želi dobre odnose u regionu, iskreno želi popravljanje odnosa sa, pre svega, Bošnjacima, a isto tako i jačanje odnosa s BiH", rekao je Crnadak.

Poseta Sarajevu prethodnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića je više puta bila najavljivana, ali nikada nije realizovana.

Crnadak je rekao da je Vučić uvek imao korektan i izbalansiran pristup i izrazio uverenje da će "i s novom vladom i s gospodinom Vučićem na mestu predsednika, to biti dobar osnov za unapređenje odnosa i s Republikom Srpskom i s BiH".

Šef diplomatije BiH je rekao da će u utorak biti otvorena nova zgrada ambasade BiH u Beogradu koja će biti u vlasništvu BiH.

"Kolega Ivica Dačić i ja ćemo zajedno da budemo tu, da zajedno pošaljemo jednu snažnu poruku o jakim i prijateljskim vezama Srbije i BiH. Ja sam uveren da će to simbolički biti jedna poruka da BiH zapravo kupovinom prostora u Beogradu za potrebe svoje ambasade šalje jasnu poruku da smo tu, da ostanemo za sva vremena i gradimo dobre odnose zajedno", rekao je Crnadak.

Verujem da će BiH pristupiti Transportnoj zajednici

Crnadak veruje da će njegova zemlja naći način da pristupi Transportnoj zajednici regiona pošto je jedina zemlja koja ga nije potpisala na samitu u Trstu, zbog protivljenja Republike Srpske. 

Crnadak je rekao da neslaganja u BiH o Transportnoj zajednici ne govore o nefunkcionalnosti države, već o odgovornosti pojedinaca na vlasti. 

Vlada Republike Srpske se usprotivila pristupanju BiH Transportnoj zajednici jer je tražila da se predstavljanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju po sistemu rotacije tri ministarstva, dva entitetska i jednog na državnom nivou. 

Crnadak je rekao da bi ostajanje van Transportne zajednice za BiH značilo nemogućnost pristupa fondovima i grantovima, ali da se nada da neće doći do toga. 

On je rekao da je Vlada RS postavila neprihvatljive uslove, dodajući da je on u Trstu izneo kompromisan predlog da se usvoji tekst sporazuma sa zaključkom da će u implementaciji tri ministra, na nivou BiH, RS i Federacije BiH, koordinisati svoj rad. 

Navodeći da njegov kompromisni predlog nije prošao u sredu u Trstu, on je dodao da je Vlada RS u četvrtak iznela stav "na tragu" njegovog predloga. 

Na pitanje da li nesuglasice oko Transportne zajednice govore nešto o funkcionalnosti BiH, Crnadak je rekao da ta država ima složen sistem bez kojeg ne bi mogla da funkcioniše, ali da očekuje rešenje unutar tog sistema. 

"To je sistem koji predstavlja jednu vrstu balansa unutar BiH na bazi Dejtonskog sporazuma i to je nešto bez čega BiH ne bi mogla funkcionisati i zato ne treba, po mom mišljenju, govoriti o lošem sistemu već o odgovornom ponašnju političara na ključnim pozicijama. Očekujem da u okviru sistema i mehanizama donošenja odluka kakav imamo, nađemo rešenje za Transportnu zajednicu", rekao je Crnadak. 

Šef diplomatije BiH je rekao da je ovonedeljni samit o Zapadnom Balkanu u Trstu bio veoma važan "jer je doneo najsnažnije i dosad najjače poruke od evropskih zvaničnika o evropskoj budućnost Balkana". 

"To je zaista važno u ovom prelomnom trenutku. Mislim da smo čuli potpuno, potpuno jasne poruke da Evropska unija neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana. Drugi deo koji je isto tako važan, jeste da je tu bio veoma veliki broj projekata na stolu, uključujući određene grantove i uključujući određene infrastrukturne projekt od velike važnosti", rekao je Crnadak.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Higija

To je sistem koji predstavlja jednu vrstu balansa unutar BiH na bazi Dejtonskog sporazuma i to je nešto bez čega BiH ne bi mogla funkcionisati i zato ne treba, po mom mišljenju, govoriti o lošem sistemu već o odgovornom ponašnju političara na ključnim pozicijama. Očekujem da u okviru sistema i mehanizama donošenja odluka kakav imamo, nađemo rešenje za Transportnu zajednicu. Srbija je na pravm put razvoja i napretka. Srbiji su potrebni ljudi koji će nas ojačati i izvući nas iz teške krize.

95 3

Zdravko

Neka i komsiji krava bude ziva i zdrava !

3 90

Hm

On da, a vi?

103 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo