Zatvori

Hrvati protestuju zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori

Hrvati protestuju zbog spomenika Puniši Račiću u Crnoj Gori Izvor: PIXSELL/Grgo Jelavić

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih poslanika u parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Spomen ploča u crnogorskom selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću, koji je 1928. u skupštini ubio osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih poslanika Pavla Radića i Đuru Basaričeka, doj je još dvojicu - Ivana Granđu i Ivana Pernara – ranio.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošem, već je po svojim zlodelima poznat i na severu Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima te po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članu 10 Zakona o spomen-obeležjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog veća, jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Hrvatsko nacionalno veće Crne Gore najenergičnije poziva crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obeležjima.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) takođe je reagovala na otkrivanje spomen-ploče Puniši Račiću, najoštrije osudivši taj čin, i pozvala je hrvatsku vladu da uputi hitno protestnu notu Crnoj Gori.

"Hrvatska seljačka stranka upućuje zahtev Vladi Republike Hrvatske da hitno uputi najoštriju protestnu notu Vladi Crne Gore zbog događaja u Slatini kod Andrijevice, prilikom kojeg je otkrivena spomen-ploča 'znamenitom narodnom poslaniku' Puniši Račiću, a ustvari atentatoru na vođu hrvatskog naroda Stjepana Radića i ostale hrvatske poslanike u beogradskoj skupštini 20. juna 1928. godine. Nad tim varvarskim činom i danas se grozi ceo civilizovani svet", ističu iz HSS-a u saopštenju.

HSS napominje da je Hrvatski sabor 20. jun proglasio Danom sećanja na Stjepana Radića i žrtve atentata u beogradskoj skupštini 1928. godine i ističe da "ovaj blasfemični i primitivni čin duboko vređa ne samo članove Hrvatske seljačke stranke, već i hrvatski narod u celini".

Stoga HSS, kako se ističe, od hrvatske vlade i ministarstva spoljnih i evropskih poslova zahteva da preduzmu sve u cilju trenutnog uklanjanja spomenika "krvniku i atentatoru Puniši Račiću".

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

misko

Zamislite da nam Ausrtrija zahteva uklanjanje spomenika Gavrilu Principu.U Hrvatskoj niču spomenici Jasenovcu uz pozdrave za dom spremni, teroristi Barišiću Olujama ustašama a njihova vlast traži uklanjanje spomen ploče Puniši Račiću u drugoj državi.

0 0

1914

crnogorci su najhrabriji narod na svijetu, ne zato što se ničega ne boje, nego zato što se ničega ne stide !!!

4 0

sa

Dokle bre vise da cackamo jedni druge zbog sumnjivih likova iz proslosti?!

62 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo