Zatvori

Dodik: Optužnica zbog referenduma o Danu RS neprihvatljiva

Dodik: Optužnica zbog referenduma o Danu RS neprihvatljiva Izvor: ANADOLIJA/Gorana Jakovljević
(arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv četvoro članova Komisije za sprovođenja referenduma o Danu RS "nepodnošljivo" i neprihvatljivo za Republiku Srpsku.

On je za RTRS najavio da će se, u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS, svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

"Ta gradacija koju su oni učinili je nelogična. Imate mnogo ljudi koji su u tom učestvovali i daleko više nego što su optuženi. Oni su našli, iz njima znanih nepravnih razloga, da optuže četiri čoveka, a da ostale članove komisije navodno zbog imuniteta oslobode. To govori da je naša greška bila što nisu svi bili članovi parlamenta i onda ne bi smo imali problem", rekao je Dodik.

On je dodao da optužnica protiv članova Komisije za referendum u Republici Srpskoj "samo govori o apsurdu koji se zove Bosna i Hercegovina".

Prema njegovim rečima, sud i tužilaštvo BiH "izmislila je međunarodna zajednica u saradnji sa Bošnjacima, kako bi se putem neustavnih instalacija i protivno Dejtonu vršilo pravno i političko nasilje nad Republikom Srpskom".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsednika i tri člana Komisije za sprovođenje referenduma, tereteći ih za neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH o neodržavanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Optužnica je podignuta protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Referendum o Danu RS održan je 25. septembra 2016. godine.

Tužilaštvo BiH je u predmetu "referendum" obustavilo istragu protiv predsednika RS Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović, srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, kao i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Tužilaštvo BiH je ocenilo da za njih ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog dela, pomaganje ili podsticanje održavanja referenduma.

Istraga je obustavljena i protiv petoro narodnih poslanika koji su bili članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, jer njih štiti poslanički imunitet.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jaaaooo

Odmah raspiši referendum, Mile! He, he. 😂😂

7 1

Gradjanin Kejn

Optužnica je sprdnja!!!

9 13

clan elite

"Prihvatljiva" je i te kako!

17 12

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo