Vlada RS ponovila uslove za Transportnu zajednicu

Vlada RS ponovila uslove za Transportnu zajednicu Izvor: N1

Vlada Republike Srpske (RS) ponovila je svoje uslove za prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici regiona koji su u sredu u Trstu potpisale sve zemlje sa Zapadnog Balkana osim BiH.

Na sednici u Banjaluci vlada je usvojila zaključak kojim prihvata Nacrt ugovora o osnivanju Transportne zajednice Јugoistočne Evrope pod uslovom da usaglašene stavove Sekretarijatu transportne zajednice naizmenično predstavljaju nadležni ministri iz Saveta ministara BiH i entitetski ministri, po principu rotacije.

Vlada RS je zatražila od Saveta ministara BiH da usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova ispred BiH, koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta Federacije BiH i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

"Na ovaj način Republika Srpska je pokazala interes za pristupanje Transportnoj zajednici Јugoistočne Evrope i spremnost na saradnju, te očekujemo od nadležnog ministarstva i Saveta ministara BiH saradnju i koordinaciju kako na ovom, tako i na svim drugim pitanjima značajnim za Republiku Srpsku i BiH", saopšteno je iz Vlade RS.

U saopštenju je navedeno da je Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH transportna infrastruktura u nadležnosti entiteta, kao i da Vlada RS traži puno uvažavanje stavova Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina na Samitu zemalja Zapadnog Balkana u sredu u Trstu jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici, čime su za ovu zemlju stopirani projekti od pola milijarde konvertibilnih maraka.

Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici nije potpisan zbog protivljenja Vlade RS, koja je tražila da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju tri ministarstva (dva entitetska i jedan na državnom nivou) po sistemu rotacije.

Vlada RS još je tražila garancije da železničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći imati pristup prometnoj infrastrukturi u BiH.

Zaključci Vlade RS, međutim, nisu bili prihvatljivi za Evropsku komisiju, koja u BiH isključivo pregovara sa jednom adresom, odnosno vlastima na državnom nivou.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo