Zatvori

Mešovita komisija o Stepincu: Tumačenja i dalje različita

Mešovita komisija o Stepincu: Tumačenja i dalje različita Izvor: N1

Tumačenja koja su dali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi u slučaju kardinala Alojzija Stepinca i dalje ostaju različita, utvrdila je Mešovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, a saopštila Informativna služba Svete stolice.

Mešovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, saopštila je da su se 12. i 13. jula okupili u Domu Svete Marte u Vatikanu, na svom šestom i poslednjem sastanku. Komisijom je predsedavao Bernard Arduro, predsednik Papinskog veća za istorijske nauke.

U ime Srpske pravoslavne crkve sastanku su prisustvovali: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO.

U ime Hrvatske biskupske konferencije sastanku su prisustvovali: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, Antun Škvorčević, biskup požeški, Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za istoriju.

Oni su, ističe se u saopštenju, "prepoznali velikodušnost pape Franje koji je prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio da ustanovi Komisiju. Svi članovi su zahvalni na srdačnom prijemu, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli da ispune zadatak poveren Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca".

 "Od početka rada Komisije članovi su bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti pape. Priznaju takođe da svaka crkva ima vlastite kriterijume za postupak kanonizacije. Članovi Komisije složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960, godine smrti kardinala Stepinca", navodi se u saopštenju.

Napominje se da se "došlo do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi i stajališta još uvek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežno davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita".

"Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je da su sve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovedaoce vere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće saradnje, u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovedaoce vere dveju crkava", saoptila je Informativna služba Svete Stolice.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mihailo M

Pa šta su očekivali uopšte?!?! Oni da su mogli da se ikad slože imali bi jednu crkvu! Ulje i vodu možeš da mešaš do sutra opet će se razići. Šta ima tu mnogo da se filozofira. Pokrštavao je iako je znao da su od muke naterani na to. Radio šta mu se kaže. Maksimalno da budem blag, bio je prisiljen pretnjom na saučesništvo. Eto nek nije ravnopravni saizvršilac al nije svetac sigurno. Svetac je mučenik koji bi tako nešto odbio po cenu sopstvenog života, a ne onaj koji je zbog pristajanja na krivično delo oštrije kažnjen nego što je možda trebalo. Može da se priča o tome da li je trebao blaže da bude kažnjen ali kompulzivna sila i pretnja ne isključuju voljnu radnju dela a mesta ima za utvrđivanje krivice. Svetac bi odbio Pavelića. Rekao, ako ćeš tako s tim narodom onda počni od mene ako se ne bojiš Boga! Onda bi bio svetac i Srba i Hrvata i Jevreja... Jednom rečju bio bi svetac. To nije lako i baš se zato i ne daje olako takvo mesto. Mišljenja sam čak da bi samo bio degradiran i prognan u neki samostan da je obdio Pavelića. U svakom slučaju ispao bi veliki čovek. Ovako je stvarno bespredmetno proglasiti ga svecem, herojem ili mučenikom.

48 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo