Zatvori

Ni posle 25 godina, nema odgovornih za zločine u Zalazju

Tačno 25 godina godina prošlo je od zločina u selu Zalazje u opštini Srebrenica u kojem je ubijeno 69 srpskih civila i vojnika VRS. Tog 12. jula 1992 godine, u napadu Armije BiH iz Srebrenice, zarobljeno je 22 stanovnika, koji su potom ubijeni, a za 12 njih još uvijek se traga. To je zločin za koji još uvek nema odgovornih.

Izvor: N1 Sarajevo

Bol i suze rodbine ispred spomen obeležja u Zalazju kod Srebrenice. Oplakuju ih, ali i postavljaju pitanje - gde su naši nestali. Tačno 25 godina posle, traga se za njih 12. Deset tela je pronađeno pre šest godina, među njima i posmrtni ostaci Ivana Cvjetinovića. Sahranjen je pre pet godina na bratunačkom groblju, a njegov sin Darko kaže, oca sam ukopao, ali i dalje me boli što počinioci ovog zločina nikada nisu procesuirani.

"On je zarobljen i doveden u Srebrenicu i nakon toga, ne znamo kad je ubijen i zakopan je na smetlištu iznad Srebrenice. Nadamo se da će pravda zakucati na sva vrata, jer smatram da su sve žrtve merodavne, da su sve žrtve iste", kaže Darko Cvjetinović.

Porodice ubijenih kažu, pravda još nije zakucala. Sumnjaju da će suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Zalazju i drugim selima srebreničke i bratunačke opštine, imati osuđujuće presude. U, za njih, pravičnu presudu, sumnjaju.

"Nekako stidljivo se podižu optužnice, ali one na sudu padaju, navodno usled nedostatka dokaza, kao da su se sud i tužilaštvo urotili da istina o stradanju Srba na ovim prostorima ne ugleda svetlost dana", navodi Radojka Filipović, predsednik OO Porodica poginulih i nestalih Bratunac.

"I potrebno je stalno postavljati pitanja, koliko je potrebno pobiti Srba da bi neko odgovarao za zločine koje je počinio nad njima", navodi Duško Milunović, pomoćnik ministra za pitanja boraca RS.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić kaže da postoje dokazi ko je počinio ova ubistva. O pomirenju na ovim prostorima kaže doći će ako se promeni odnos bošnjačkih predstavnika sa ovih prostora prema srpskim žrtvama. Ipak, poručuje, sa žrtvama na svim stranama se manipuliše.

"Mislim da će doći vreme kada će ljudi shvatiti da su zloupotrijebljenje njihove žrtve i da će to osuditi. Ja osuđujuem svako ko zloupotrebi srpsku žrtvu. Ja ne bih dozvolio da neko zloupotrebljava stradanje moga oca", rekao je Grujičić.

Nema odgovora, nema odgovornih, poručuju porodice žrtava ubijenih vojnika VRS i civila u Zalazju 1992. godine. Poručuju - naći će smiraj tek onda kada svi odgovorni budu privedeni licu pravde.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nikola

Ponekad pomislim da je ovde nekima zao sto nije vise Srba poginulo od strane Nasera Orica samo da bi se mogao opravdati masakr u Srebrenici. Ko da sad treba naci dovoljno srpskih zrtava kako bi se anulirale bosnjacke zrtve, a ratni zlocinci sa obe strane mogli slobodno da nastave da obitavaju medju nama.

14 15

Лаки Топаловић

Ко год спомене Сребреницу, без Кравица, Братунца не мисли добро. Тачка.

31 5

MM

sve do reci tacno

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo