Dodik: Savet ministara BiH radi na štetu Republike Srpske

Dodik: Savet ministara BiH radi na štetu Republike Srpske Izvor: Anadolija/Željko Milicević

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Mostaru da nije zadovoljan radom Saveta ministara Bosne i Hercegovine, koji, kako je naveo, donosi odluku na štetu Republike Srpske.

"Nismo zadovoljni radom Saveta ministara BiH, odluke se donose na štetu RS. Neće biti ni Upitnika EU, ni ničega dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU", rekao je Dodik posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ocenio je da je Savet ministara BiH "pomoćna ruka Predsedništva BiH".

"Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić se lažno predstavlja, očito i modelira neke stavove. Odnosi su potpuno urušeni. On na međunarodnoj sceni može da govori samo ono što je stav Saveta ministara, a ne privatne stvari što radi sve češće", kazao je predsednik RS.

Dodik je još ocenio da je bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović "izgubio političku snagu i sad preko Obaveštajno-bezbednosne agencije pokušava da je vrati".

On je optužio Izetbegovića i za "zloupotrebu pravosuđa, čime je doveo pravosuđe do apsolutnog apsurda".

Lider SNSD-a je istakao dobru saradnu sa Čovićevim HDZ-om, dodavši da je zajednički interes dve stranke da BiH deluje u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da ne postoji majorizacija ni u kom pogledu.

Dodik je istakao da će SNSD podržati i predlog Hrvatskog narodnog sabora u BiH u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, ističući da treba onemogućiti preglasavanje, kao i mogućnost da Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike u organima vlasti.

Čović: Najvažnije stabilizovanje odnosa u BiH

Čović je izjavio da HDZ BiH i SNSD žele da grade zajedničke interese, kako bi stabilizovali odnose u BiH.

"Mi želimo da sve institucije u BiH rade u skladu sa Ustavom BiH, a činjenica je da je sve više aktivnosti koje se mogu nazvati paraaktivnostima", naveo je Čović.

Prema njegovim rečima, BiH mora biti organizovana tako da zadovolji potrebe tri konstitutivna naroda, kao i potrebe svih građana.

Čović je rekao da na državnom nivou više ne postoji skupštinska većina, ali da je teško očekivati drugačiju koaliciju na državnom nivou u narednih godinu dana, jer u tom periodu pred BiH postoji mnogo izazova.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dosadan si!

"Dodik: Savet ministara BiH radi na štetu Republike Srpske..," ... - Ko o čemu, baba o uštipcima..

11 7

Ja

Ovaj je lopov nad lopovima. Diktator kao i njegov prijatelj Aca.

10 8

Neocortex

Na vest o Sofiju, celo Sarajevo se skupi da komentariše.

3 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo