Zatvori

Lončar: Generički lekovi isti, razlika samo u nazivu

Lončar: Generički lekovi isti, razlika samo u nazivu Izvor: N1

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će ukoliko dođe do promene načina na koji država nabavlja lekove koji se izdaju na recept, to biti učinjeno nakon opsežne analize.

Prema navodima medija, Svetska banka predložila je da se lekovi koji se daju na recept nabavljaju po generičkom nazivu jer bi to donelo do ušteda u budžetu, dok bi ta odluka, prema ocenama zdravstvenih radnika, bila povreda prava pacijenata na izbor i dovela bi do smanjene efikasnosti terapije i povećanja neželjenih efekata.

Lončar je kazao da se sa direktorom Svetske banke za region dogovorio da će uraditi "duboku sistemsku analizu da bi videli kako da se naprave uštede u budžetu".

"Možemo da idemo po imenu, ali i da idemo na dugoročne ugovore i tu će osnova biti šta ponude proizvođači", kazao je Lončar novinarima na otvaranju Doma zdravlja u Malom Mokrom Lugu.

On je dodao da odluke neće biti donete "preko noći", jer neće "praviti nešto, a da posle nema lekova".

"Šta bude povoljnije za državu to će se primenjivati, ali je bitna sigurnost i kvalitet i da građani u svakom momentu znaju da imaju lekove", kazao je ministar.

Lončar je dodao da su "na prvom mestu građani i da će analizom znati šta je povoljno za Srbiju".

"Građani moraj da imaju na umu da su u pitanju isti lekovi i da će razlika biti samo u nazivu, a sastav je isti i zato se zove i generički", zaključio je ministar.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lcd

Banka u zdravstvu?!

3 0

Lorin

Dragi dr ministre, malo ste pomesali prioritete. Izmedju pacijenta i drzave izabrali ste drzavu, a niste se tako zakleli. Valjda je pacijent i njegova dobrobit primarna , a ne sta je povoljno za drzavu.

10 0

Rea

Leči se ti tim tvojim generičkim lekovima, a nas nemoj praviti b.dalama!

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo