Zatvori

Verska nastava u Srbiji

Verska nastava u Srbiji Izvor: N1

Da ne odslikava zabrinjavajuće stanje u školskom sistemu Republike Srbije, tema uvođenja veronauke i njene kolateralne štete - tzv. građanskog vaspitanja - bila bi verovatno još jedna u nizu polu-zanimljivih političkih tema.

Međutim, od načina na koji je uvedena, do načina na koji se čitavu deceniju sprovodila nastava veronauke postala je mnogo više. Ona je primer neodgovornog ponašanja države prema učenicima, ali i spremnosti države da povlađuje nepolitičkim centrima moći kakve su verske organizacije.

U tom smislu indikativno je da se na tačan broj veroučitelja ili na podatak o broju učenika koji pohađaju nastavu, čekalo više od 10 godina, koliko država nije umela da uredi oblast zapošljavanja veroučitelja ili da se odredi prema pitanju kakva bi trebalo da bude nastava na ovom predmetu - dobrovoljna, obavezna, četovorgodišnja...

Zbog toga sledeći pregled predstavlja zanimljiv vodič kroz nemar ovog društva prema njegovoj najvažnijoj komponenti - obrazovanju.

Više o projektu Istinomer Amnezije, u okviru koje objavljujemo ovaj tajmlajn, možete pročitati ovde.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Elf

Humanizam sa sobom nosi esenciju onog što religija pokuša unatrag 2000 godina sprovesti u delo. Sa jednom bitnom razlikom, da bi čovek bio dobar, nije mu potrebno veliko oko natprirodne sile, koja preti kaznom i deli nagrade. Već je dobrota čoveka rezultat dubokog razmišljanja za razliku od automatskog učenja i tradicije. Njegovi koreni leže u racionalnom razmatranju onog čemu nas uči nakupljeno iskustvo ljudskog roda, a to je obilje sakupljenog saznanja. Deca se ne rađaju loša, mi smo ti koji ih učimo "Vera je verovanje, da ono što znaš nije tako". Zašto se čudimo kada se postavljaju neargumentovana pitanja o evoluciji, vakcinaciji, procvatu alternativnih vidova nauke i medicine. Sve ono što crkva pokušava u školi da ubaci u glavu dece, stvara pogodno tlo za razne pokrete koji propagiraju nacionalizam, rasizam, šovinizam, a rezultat je mozak pun predrasuda, koji stvari bez promišljanja uzima zdravo za gotovo. Nekada je da budemo iskreni religija bila od koristi i jedan od uslova za udruživanje, zbijanje redova i opstank nekog naroda. Danas vera nema šta da traži u školama i državnim institucijama, Srbija je sekularna država. Ali se mora poštovati svačije pravo, da religiju upražnjava van škole i državnih institucija, ukoliko za to ima potrebu.

24 1

ajde

Veronauci nije mesto u obrazovnom sistemu. Najpre, "veronauka" nema nikakve veze sa naukom, njen pristup nije naučni, već dogmatski. A obrazovni sistem mora da brani i podučava univerzalne vrednosti koje brani ustav, a ne da učenike podučava dogmatikom i partikularnim vrednostima jedne crkvene organizacije, pa je l' je naša država sekularna ili ne ? je l' građanska iili verska ?

44 2

Učiteljima škola

Veronauka crkvi a građansko porodici.

40 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo