Verska nastava u Srbiji

Verska nastava u Srbiji Izvor: N1

Da ne odslikava zabrinjavajuće stanje u školskom sistemu Republike Srbije, tema uvođenja veronauke i njene kolateralne štete - tzv. građanskog vaspitanja - bila bi verovatno još jedna u nizu polu-zanimljivih političkih tema.

Međutim, od načina na koji je uvedena, do načina na koji se čitavu deceniju sprovodila nastava veronauke postala je mnogo više. Ona je primer neodgovornog ponašanja države prema učenicima, ali i spremnosti države da povlađuje nepolitičkim centrima moći kakve su verske organizacije.

U tom smislu indikativno je da se na tačan broj veroučitelja ili na podatak o broju učenika koji pohađaju nastavu, čekalo više od 10 godina, koliko država nije umela da uredi oblast zapošljavanja veroučitelja ili da se odredi prema pitanju kakva bi trebalo da bude nastava na ovom predmetu - dobrovoljna, obavezna, četovorgodišnja...

Zbog toga sledeći pregled predstavlja zanimljiv vodič kroz nemar ovog društva prema njegovoj najvažnijoj komponenti - obrazovanju.

Više o projektu Istinomer Amnezije, u okviru koje objavljujemo ovaj tajmlajn, možete pročitati ovde.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dusanka

Ko hoce veronauku neka ide u crkevene skole nedeljom pa nek se obavesti kao sto to rade katolici.

4 0

Prosvetni radnik

U skoli ne treba da postoji veronauka samim tim sto se ne uce sve vere sveta kao informacija da i drugi ljudi veruju na drugi nacin -ali samim tim nisu odmah nasi neprijatelji. Ko zeli da uci veronauku neka se to organizuje pri crkvama gde ce svestenici posvetiti svoje vreme zainteresovanoj deci. U skolu treba uvesti mnogo korisnije predmete,kako je primetio vec jedan komentator,ekologija,zatim(domacinstvo ili moze i drugacijeda se zove),gde bi se ucilo o pravilnoj i zdravoj ishrani kao i o zdravom zivotu i stetnosti cigareta,alkohola,drogama ali i seksu bez zastite.Ali to mora predavati neko zaista strucan.Predmeti koji ce nasu decu pripremiti za zdrav ali i zivot u kome se niko ne pocenjuje,ne vredja,postovati porodicne i zivotne vrednosti,to je cilj vaspitavanja,voleti ljude,zivotinje,biljke,tako raste dete u COVEKA ! Prevencijom spreciti sve stetne posledice po nas mladi narastaj!

6 1

Vukašin

Umesto veronauke, recimo - ekologija. Ko hoće veronaku, neka svoju decu vodi u Crkvu. Crkva da organizuje vaspitanje iz veronauke. Ima i para i prostora.

18 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo