Prosvetari o otpremninama: Koju formulu koristi ministar?

Ministar prosvete Mladen Šarčević je najavio da je država za zaposlene u osnovnim i srednjim školama obezbedila 1.200 otpremnina. Sindikati prosvetnih radnika se slažu sa ministarstvom da tehnoloških viškova ima i da je socijalni program potreban. Ipak, nezadovoljni su u sindikatima jer za sve saznaju iz medija.

Izvor: N1

Naime, tvrde da ih ministar nije informisao ni koji će biti kriterijumi za otpremnine, ni po kojoj formuli je došao do broja od 1200 ljudi, kao ni zašto se o viškovima razmišlja preko leta kada škole ne rade.

Verovali ili ne, ali ministarstvo i sindikati prosvete su složni: u školama ima više predavača nego što je đacima potrebno. Ali, tu je slozi kraj. Jer, nadležni su pripremili 1.200 otpremnina, a prosvetari su prebrojali da ih je 2.200 više. Zato se u sindikatima pitaju - koju formulu je koristio ministar, te kako će, kada i ko odabrati one za koje više nema posla u prosveti.

"Dakle, ministar nam daje infomacija koje su delimične, koje su neproverene, koje su konfuzne i koje na kraju operišu tako nekim populističkim, marketinškim porukama", kaže Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost.

"Taj socijalni program nije loš, ali se samo postavlja pitanje u ovoj strukturi, strukturi vlasti kako će to biti sprovedeno i da li će to biti sprovedeno", kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Biće - odgovara prvi čovek srpske prosvete i to već na jesen - s početkom školske godine.

"S obzirom da idu na kolektivne odmore, znate i sami 15. avgusta je neko skupljanje ljudi i mi do 20. avgusta već imamo neko prvo stanje stvari. Kada budemo to sagledali, videćemo koje su struke, koji su regioni, gde se šta javlja viška i manjka i gledaćemo da rasporedimo te otpremnine prema nekoj od tih prilika", kaže ministar Mladen Šarčević.

"Mislim da to neće moći da se uradi za tako kratko vreme, ako se uradi onda će to biti, što kaže naš narod kuso odrađeno i onda ćemo imati novi problem", navodi Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije.

Kako je ministar došao do brojke od baš 1.200 više učitelja i nastavnika - ne otkriva, ali priznaje - to nije konačan broj. Sindikati su nezadovoljni što za sve saznaju iz medija i što Šarčević ne govori jasno po kojim kriterijumima će zainteresovani moći do otpremnine.

"Nažalost, prepoznajem ovde jednu populističku nameru da se stvori jedan utisak kako će prosvetni sistem konačno biti doveden u red. Mi jesmo za doveđenje sistema u red ali da to bude na osnovama transparentnosti i da reprezentativni sindikati budu uključeni", kaže Vesna Vojvodić iz Granskih  sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.

Zato očekuju pregovore o uslovima za otpremninu, ali i o visini iste. Na pitanje da li će suma za odlazak iz prosvete biti primamljiva, ministar odgovara: Otpremnine neće biti nepovoljne, ali ni maksimalističke.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bole

Kakav demonski plan. Devastirati totalno skolstvo da bi nove generacije bile neobrazovane i ostale u zemlji da rade poslove za nekvalifikovane jer bogatim zemljama ne trebaju neobrazovani a deca sns kadra ce se skolovati u ministrovim privatnim skolama

39 1

Miki

formula app - ako prođe prođe

42 2

Prosvetar

A sta ce ovoj drzavi obrazovani najbolje da budu tupi.I ovako se reklamiramo kao jeftina radna snaga

53 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo