Dodik: OBA prisluškuje državni vrh Srbije, možda i Hrvatske

Dodik: OBA prisluškuje državni vrh Srbije, možda i Hrvatske Izvor: N1
(arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Obaveštajno-bezbednosna služba BiH (OBA) prisluškuje državni vrh Srbije, a verovatno i Hrvatske.

"Pre pola godine dat je nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Mislite li da to ne čine i u slučaju Hrvatske? Ja verujem da se to događa", rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ocenivši da "nema ništa gore za jednu zemlju, posebno onu kakva je BiH, da njom upravlja tajna policija", on je rekao da OBA "funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje".

"Šef OBA Osman Mehmedagić Osmica nazove poslanike, čak i pojedine Srbe, i onda kreiraju zaključke. Osmica je direktni izdanak rigidne strukture SDA. Glavni likovi koji ne odgovaraju toj politici su Dragan Čović i Milorad Dodik", rekao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović "želi da se reši dve osobe, a to su Dodik i Čović".

"To je otišlo i kod stranaca, pa onda su i oni to tako prihvatili….OBA nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo", istakao je Dodik.

"Srbi pomažu Hrvatima u BiH"

Upitan da li je moguće da Zagreb i Beograd poprave odnose, on je ocenio da je to potrebno, jer Hrvati i Srbi nose teško breme istorije.

"To se ne može zanemariti u našim međusobnim odnosima. Ali su se i okolnosti promenile u posljednjih 20-ak godina. Hrvati su dobili vlastitu državu, Srbi su dobili svoje dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", kazao je Dodik.

Navodeći da bi odnosi između Srba i Hrvata trebalo da se normalizuju, on je rekao da Srbi u BiH nastoje da pomognu da se ostvare prava Hrvata u toj zemlji. Ta podrška, dodao je, nije kalkulantska, već Srbi to rade jer i za sebe žele ono što Hrvati traže.

"To nije na štetu Bošnjaka. Ni u kom slučaju, nego je reč o pokušaju da se Bošnjaci nateraju da odustanu od majorizacije i svojatanja BiH. BiH nije samo njihova i ne mogu nikoga majorizovati. Nas sigurno neće", naglasio je predsednik RS.

Govoreći o zajedničkoj inicijativi s HDZ-om u vezi sa predlogom o Ustavnom sudu BiH, kako bi iz te institucije otišle strane sudije, Dodik je rekao da to najviše opstruišu stranci koji "potpaljuju" Bošnjake da ne prihvataju dijalog o toj temi.

"Bošnjaci zbog toga ne žele ništa, žele zadržati mehanizme majorizacije Hrvata i kažnjavanja Srba. To je koncept koji sprovode sa strancima. U toj majorizaciji Hrvata značajno su uspeli... Jedan narod treba da bira svoje najviše predstavnike u vlasti", kazao je on.

Hrvatskom narodu u BiH Dodik je poručio da imaju izbor između majorizacije i nestanka, odnosno da su pred izborom - da li će obezbediti svoj status kao što imaju Bošnjaci u Federaciji BiH ili će nestati.

On je ponovo optužio Savez za promene (SDS, PDP i NDP), koji je na vlasti na državnom nivou, za izdaju nacionalnih interesa u Sarajevu, dodavši da će zbog toga na izborima SDS biti kažnjen drastično lošim izbornim rezultatom.

Govoreći o uticaju Rusije na Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je sigurno samo jedno - da Srpska nije podanik bilo koga, a da poštovanje prema Rusiji nije ništa manje ili više od poštovanja prema EU i SAD.

Prema njegovim rečima, u BiH treba odbaciti uticaj stranaca, bio on ruski, američki ili evropski.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Antifasista

A sta bi sa opozivom americke ambasadorke? Odlazeca administracija? Skidanje zabrane za putovanje? Je li Mile, sto nam to ne odgovoris a ne da mlatis praznu slamu kao i obicno?

4 2

Mika

Dosta potpaljivanja mrznje i nesrece. Narod ce ziveti normalno tek kad posqalje u istoriju svoja rukovodstva i politicare devedesetih koji i dalje zare i pale, a sami lepo zive na narodnoj gluposti.

8 2

Ortodox -- paradox

Ovome nije dovoljno što "pali" Srbe u RS, već postao i hrvatski tribun! Zaista mi nije jasno, dokle će ovakvi buz***ani, neobrazovani i primitivni, koji znaju samo za nasilje, krađu i pokvarenluke svake vrste, "stvarati" istoriju čitavih nacija, uporno se namećući kao veliki državnici?!!

22 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo