Uginula Berta, verovatno najstarija ženka nilskog konja

Uginula Berta, verovatno najstarija ženka nilskog konja Izvor: AFP/PETA

Berta, verovatno najstarija ženka nilskog konja koja je živela u zatočeništvu, uginula je u 65-oj godini i premašila je životni vek svoje vrste, objavio je zoološki vrt u Manili.

Ženka teška 2,5 tone pronađena je mrtva u petak u zoo vrtu. Pregledom je utvrđeno da je uginula nakon otkazivanja više organa.

"Berta je ovde bila jedan od pionira. Njen mužjak uginuo je 80-ih godina, a par nije imao potomstvo", rekao je direktor zoološkog vrta.

Zoološki vrt u glavnom gradu Filipina više ne poseduje dokumente o Bertinom poreklu, ali se zna se da je tamo stigla 1959. godine, kada je vrt bio otvoren, a njoj je tada bilo sedam godina.

Hranila se travom, voćem i hlebom i uveliko je premašila životni vek nilskih konja, koji se kreće oko 40 godina u prirodi i 50 godina u zatočeništvu.

Uprava vrta misli da je Berta bila najstarija ženka nilskog konja u zatočeništvu. 2012. godine u zoo vrtu grada Ivansvila u Sjedinjenim Državama uginula je tada 62-godišnja Dona.

Međunarodna organizacija za očuvanje prirode uvrstila je nilske konje na popis ugroženih vrsta, jer gube prirodno stanište i meta su krivolovaca.

Nakon Bertine smrti najstarija životinja u manilskom zoološkom vrtu postao je Mali, 43-godišnji slon iz Azije.

Tagovi: nilski konj , manila , berta

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo