Kovačević: Sve liči na to da Fijat izlazi iz zemlje

Kovačević: Sve liči na to da Fijat izlazi iz zemlje Izvor: N1

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da država treba pažljivije da radi, jer smo ušli u više štetnih projekata, koji nisu korisni za Srbiju već dajemo više nego što ćemo ikada dobiti. Čudno je što ova vlast nije izašla s Fijatovim ugovorom u javnost, kaže i dodaje da mu situacija u toj fabrici liči na to da "oni izlaze".

Najveći izvoznik Srbije, kragujevački Fijat, već 10 dana stoji. Štrajkači ne staju za montažne trake u Fijatu, a iz proizvodnje koja od njihovih ruku zavisi nije isporučeno više od četiri hiljade automobila.

Država se na kraju, ipak, uključila u rešavanje krize u Fijatu, iako se prvobitno govorilo da situaciju mora da rešava većinski vlasnik. Upitan da li je to obaveza države, Kovačević odgovara potvrdno, dodajući da to utiče na naš privredni rast i eksport.

Kaže da je neverovatno da je država ispustila sve konce iz ruku, kad je u pitanju Fijat, jer ima 30 odsto učešća, i trebalo je da ima aktivniju ulogu. Smatra da je, inače, država trebalo više da ukapitališe jer je više i uložila, prema svim parametrima.

Bojim se da se ne nazire kraj krize u Fijatu, navodi. Kovačević dodaje da javnost ne zna šta je na početku zaključeno: "Ako taj ugovor ističe, a ako je u međuvremenu narastao dug stranog ulagača prema ovoj fabrici, ako je otplata stranih kredita ubrzana, to nekako liči da oni ipak izlaze... Jer imaju  jedan model koji opada u prodaji, a ne vidimo na vidiku neku aktivnost koja bi bila uspešna". 

Rukovodstvo Fijata poručilo je da nema dijaloga dok štrajk ne bude barem zamrznut. Sindikati tvrde da je to pravilo koje nameće Fijat suprotno zakonima Srbije.

"Može se dogoditi da su svašta stavili u ugovor koji nikad nismo videli", rekao je Kovačević. Čudno je što ova vlast nije izašla u javnost s tim ugovorom, kad je došla do njega i videla ga, dodao je. Nema nikakvog opravdanja ako je nešto loše da se to i sakriva, istakao je gostujući u Dnevniku u 19.

Govoreći o šteti koja je prouzrokovana štrajkom, kaže da sama prodaja automobila možda uopšte nije poremećena, da i inače nisu imali pune kapacitete i da je to možda razlog zašto je Fijat tvrd u pregovorima.

Istakao je da Fijatu prodaja ne ide najbolje.

Predsednik Srbije je ocenio da štrajk u toj fabrici može negativno da utiče na dolazak novih investicija. Komentarišući to, Kovačević kaže da netransparentnost više tera strane ulagače i sistemski problemi.

Država, prema njegovom mišljenju, treba da ulaže i pažljivije radi. "Ušli smo u više štetnih projekata u našoj zemlji, i to njoj više šteti, jer možda privlači neke špekulantne strane ulagače, a ne vodi nas ka najboljim stranim ulaganjima za nas... Mislim na Beograd na vodi, NIS svojevremno, Emirati i poljoprivreda... Imamo više projekata koji očito, sa informacijama koje imamo, nisu korisni za nas, nego više dajemo, a manje ćemo ikad dobiti", zaključio je Kovačević.

Celo gostovanje u Dnevniku u 19 pogledajte u videu:

Izvor: N1

Komentara 69

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mita

Da su Italijani ikada bili ozbiljni sa ovim pravili bi tu Fiat Tipo,kao što ga prave u Turskoj.Tu je bila priča ko će koga više da opelješi i oni su očigledno pobedili.Tako se i radi sa banana državama,kao što smo mi.

47 0

pero

Pa zar nije Vucic pred izbore obecao da ce objaviti kompletan ugovor? dal je 2012 ili na vandrednim, znam da je uporno ponavljao da ce objaviti sve ugovore koji su potpisani pre njegovog dolaska na vlast dabi narod video kako su krali pre njega.Jel to on slagao ?!? u kakvoj to drzavi predsednik laze sopstvene gradjane?!?

52 0

Tako treba ...

Rukovodstvo FIAT-a trazi od Vlade ili da uguse Strajk radnika ili da im nadomeste iz budzeta razliku ya koju ce morati da povecaju plate radnicima. Kalkulisu sa cenom od neto 37.000 dinara. Ako Vlada to ne prihvati, onda ce "naprasno" da kazu da se vise ne isplati proizvodnja u Srbiji, da radi restruktiranja cele FIAT grupe, tako mora biti ... Vlada zaboravlja , da sve sto se na pocetku nezdravo napravi, brzo i neuspesnoi zavrsi ... Jednom reci NapreDNO ...

49 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo