Novi Zeland se izvinio homoseksualcima

Novi Zeland se izvinio homoseksualcima Izvor: Freeimages/melodi2

Poslanici Parlamenta Novog Zelanda jednoglasno su se izvinili zbog "ogromnog bola i patnji" nekoliko stotina muškaraca osuđenih u vreme kada je homoseksualnost bila tretirana kao krivično delo.

"Nikada nije kasno za izvinjenje", izjavila je ministar pravde Ejmi Adams, javlja AP.

Prema vladinim podacima, od 1965. do 1986. godine je oko 1.000 muškaraca osuđeno zbog nepristojnosti, sodomije i obezbeđivanja prostora za homoseksualne delatnosti.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Rehab

Na ovakvim primerima se vidi kako ozbiljne države vode računa o pravnoj sigurnosti i poretku. Dakle, zaključili su da je nešto bilo pogrešno i izvinili se, a nisu, kao što je slučaj sa zakonom o rehabilitaciji u Srbiji, poništili sve te presude i ostale posledice proizašle iz njih. Jer, kad nakon toliko godina se krene sa poništavanjem ranijih pravosnažnih presuda, stvara se pravna nesigurnost (relativizuje se svaka i prošla i buduća pravosnažna i izvršna presuda) i nastaje pravni galimatijas jer pada i hrpa drugih odluka i rešenja koje su čak i indirektno povezane sa tim presudama. Mada jasno je da zakonodavac u Srbiji pre desetak godina kada je zakon donet nije bio neuk, već da su želja za nekretninama (povraćaj konfiskovane imovine nakon rehabilitacije) i lični interesi bili jači od stručnog i moralnog integriteta.

24 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo