Štrajk u Fijatu - država ćuti, ekonomisti upozoravaju

Čitavu sedmicu štrajkuje i Fijat. Oko 2.000 proizvodnih radnika fabrike u Kragujevcu nastavilo je jutros generalni štajk, započet prošlog utorka. Zbog potpune obustave rada, u proteklih pet radnih dana nije proizveden nijedan automobil. Ekonomisti u štrajku vide opasnost po domaću privredu, jer se radi o najvećem izvozniku u Srbiji u ovoj godini.

Izvor: N1

  Nedelju dana štrajka - nedelju dana ćutanja menadžmenta fabrike Fijat Krajsler automobili, ali i države. Bez reči su i jedni i drugi na pitanja da li će se o zahtevima štrajkača uopšte i pregovarati. Iako je štrajk legitimna borba, "ovu bitku radnici mogu da izgube" - upozorava ekonomski novinar, Mijat Lakićević.

"Neobično je što se država ne oglašava, ali možda je to i zato što smo mi navikli da kad god neko u privredi nakašlje da interveniše i skače da pomaže... Ona - i ono što tu može da bude razlog - ona jeste vlasnik te fabrike, manjinski, ali opet vlasnik i na neki način ima odgovornost!", kaže Mijat Lakićević, Novi Magazin.

A još čudnije što je u pitanju jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Zarada Fijata od izvoza, u prva 4 meseca ove godine, dostigla je 382,2 miliona evra. Procene su da je zbog obustave proizvodnje, fabrika do sada nije proizvela više od 2000 automobila.

"To će dalje urušavati kompaniju, ali ona odavno ima problem smanjenja prodaje, ona je odavno smanjivala i proizvodnju, tako da ako se ne nađe neki novi koncept za tu fabriku, ona će verovatno morati da završi poslovanje", ocenjuje MIlan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

A komponentašti iz Kragujevca sa kojima smo razgovarali nezvanično za N1 kažu: smanjeni su kapaciteti proizvodnje i u njihovim fabrikama, zato dok traje štrajk u Fijatu, rade skraćeno. Ipak, dodaju da će i oni štrajkovati ukoliko se radnici iz Fijata izbore za veće plate.

Zahtevi štrajkača u Fijatu su da se poveća bruto iznos osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizacijom rada rasterete radnici koji sada obavljaju po nekoliko operacija, isplati bonus efikasnosti za 2016. godinu i pokriju troškovi prevoza kada nema javnog prevoza u Kragujevcu.

Dok trake u Fijatu stoje još od prošlog utorka, jedina reakcija uprave bilo je upozorenje da je protest obe smene kršenje Zakona o radu. Ekonomisti, ipak, u štrajku vide veću opasnost.

"Mi vidimo da se veliki deo kupuje, a relativno mala vrednost dodaje u samoj Zastavi, ako ona propada finansijski - onda će i oni od kojih je ona kupovala, stradati finansijski, to će biti vrlo slično Agrokoru", kaže Kovačević.

"Posledice su naravno loše, jer nema proizvodnje i po tom osnovu se pravi gubitak, verovatno će i radnici ostati bez makar dela plata zbog štrajka!", rekao je Lakićević.

Štrajkače su podržale i kolege iz Torina, ali je u sedištu Fijat Grupe na upite N1 o štrajku u Kragujevcu, uprava do emitovanja ovog priloga bila bez komentara.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Cik

Bruto iznos OSNOVICE naucnici...to nije bruto plata, to je OSNOVICA, a bruto plata je veca

4 1

Mike sekulic

Bolje drzite to malo posla sto imate, to nije vise Titova fabrika! To pripada akcionerima, I ako fabrika nema profita oni ce je zatvoriti! I vi ce te svi ostati Bez to malo posla!

7 34

STVARNO JE DOSTA

šta je vučiću?ćutiš jel!za sve u srbiji ti imaš šta da kažeš a ono što bi trebao stvarno da kažeš ti zanemeo,e pa nek smo svi prokleti koji smo glasali za tebe...

53 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo