Vučić od Mogerini tražio tačan datum ulaska Srbije u EU

Vučić od Mogerini tražio tačan datum ulaska Srbije u EU Izvor: Maja Kocijančič/Twitter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, uz posredovanje Federike Mogerini, da je od visoke predstavnice EU tražio da se ubrza postupak ulaska Srbije u članstvo Unije i da tačno utvrdi - "oroči" datum za ulazak.

Posle runde dijaloga Beograd-Priština s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Vučić je rekao da će Srbija sada, posle mnogih sprovedenih reformi i svesna šta još treba da ostvari "tražiti da njeni građani, ljudi koji žive u Srbiji, imaju jasnu perspektivu, jasan cilj, jasnu strategiju kako do tog cilja da se dođe, ali da znamo gde je i kada dostižemo taj cilj".

Dodao je da je prvi put na taj način "zatražio da tačno znamo kada možemo da postanemo članovi Evropske unije, da ne budemo kao guske u magli koje možda i mogu da pronađu pravi put ili koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da se ne zna gde se i kada završava taj pravi put".

Za to će, dodao je srpski predsednik, biti važan sastanak koji će 14. jula imati s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

"Mislim da je to najvažnije i ne samo da nismo naišli na protivljenje, već i na razumevanje gospođe Mogerini i svih ostalih lidera u Evropskoj uniji", naglasio je Vučić.

On je novinarima preneo da je na današnjem sastanku razmotren način kako dalje nastaviti dijalog i podvukao da je cilj da se ne samo ostvari normalizacija odnosa Beograda i Prištine, već i da se dugoročno vidi kako rešiti i odnose Srba i Albanaca i u samoj centralnoj Srbiji i na Kosovu.

Izvor: N1

Na pitanje da li će se dijalog ubuduće nastaviti na nivou predsednika (Srbije i Kosova) Vučić je odgovorio da to treba još videti. Tači, koji se novinarima obrastio posle Vučića, rekao je da bi to trebalo da razmotre stručne grupe.

Odgovarajući na pitanje da li je od Federike Mogerini dobio ptvrdu da EU i dalje stoji iza ključnog zahteva u dijalogu, a to je formrianje Zajednice srpskih opština, Vučić je najpre rekao da se danas razgovaralo o široj perspektivi sređivanja odnosa Srba i Albanaca, a da ustanovljenje Zajednice srpskih opština apsolutno ostaje kao obaveza koju je potpisala albanska strana.

Tači: Složili smo se da se proces što brže završi

Tači je ocenio da je susretom sa Vučićem počela nova faza dijaloga i normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

"Zajednički zaključak je da samo puna normalizacija međudržavnih odnosa, samo pomirenje između dve zemlje i naših naroda predstavlja više mira i stabilnosti za obe zemlje i region, za evropsku i sigurnu budućnost Kosova i Srbije", kazao je Tači u Briselu a preneo njegov kabinet.

Predsednik Kosova je ocenio da će EU "uspešno" voditi taj proces, kroz njegovo intenziviranje i novu dinamiku "i sa jasnim ciljem i vizijom, ali uz istovremeno oročavanje poslova".

"Mi smo se složili da se ovaj proces što brže završi, da se finalizira i ostvari što je brže moguće. To neće biti takmičenje već proces zasnovan na evropskim standardima i vrednostima koje treba da pobede na dobrobit dve zemlje i njenih naroda", rekao je Tači.

On je izrazio ubeđenje da će kosovske institucije, politički spektar, civilno društvo, mediji i uticajne javne ličnosti dopineti tom "izuzetno značajnom procesu za evropsku budućnost Kosova".

Mogerini: Pokretanje nove faze dijaloga

Iz kancelarije Federike Mogerini saopšteno je da su Vučić i Tači dogovorili pokretanje nove faze dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pomirenju.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku je na sastanku potvrdila privrženost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

Vučić i Tači su takođe naglasili značaj sproveđenja postignutih sporazuma u dijalogu bez odlaganja.

"Oni su se dogovorili da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograde i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje i odlučili da timovi počnu da rade na pripremama", navodi se u saopštenju posle sastanka.

Mogerini prvo bilateralno s Vučićem i Tačijem

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogereini održala je u Briselu bilateralne sastanke sa predsednicima Kosova Hašimom Tačijem i Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mogerini je sa Tačijem i Vučićem razgovarala prošle nedelje u Dubrovniku tokom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi kada ih je i pozvala na neformalni sastanak radi "razmene stavova o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije kao i o širem razvoju dogadjaja u regionu Zapadnog Balkana".

Poslednji sastanak Beograda i Prištine na visokom nivou održan je u februaru posle čega su usledili izbori i u Srbiji i na Kosovu. Sada je prilika da se to obnovi i da se vidi kako dalje unaprediti dijalog, rekla je Kocijančić.

Vučić je u juče objavljenom intervjuu za Sputnjik rekao da očekuje da će dijalog sa Prištinom preći na predsednički nivo i ocenio da je važno da se razgovor nastavi, jer se tako smanjuju napetosti.

Tači je saopštio je da će danas "u sklopu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmeniti početne ideje o načinu nastavka dijaloga u novoj fazi, kao i o ciljevima" koji treba da se postignu u dijalogu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači je naveo da je dijalog državni prioritet i pozvao političke partije na Kosovu na jedinstvo.

Analitičari za N1 ocenjuju da je neformalni sastanak Vučića i Tačija, premijera novog modela pregovaranja u kojem će predsednici biti glavni akteri.

Komentara 78

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milos

Za 2 godine!

0 0

Valter

Verovatno to će biti 30 februar

5 0

duci0167

Hahahahahaha!!! Trazi tacan datum???!!! Pa ovo ... ja ne verujem sta ovaj lupeta! Ovo ce se prepricavati i ismejavati dokle god je planete Zemlje!

48 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo