Arsić: Problem dugova da reše opštine i država

Arsić: Problem dugova da reše opštine i država Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da dug gradova i opština od oko 1,2 milijardi evra nije iznos koji može da ugrozi javne finansije, ali je ozbiljan problem koji treba da rešavaju i lokalne samouprave i republika.

On je za agenciju Beta rekao da bi lokalne zajednice i gradovi trebalo da pre finansijske pomoći republike iskoriste sve mogućnosti za povećanje prihoda i smanjenje nepotrebnih izdataka.

"Pogrešno bi bilo da republika rešava njihov problem pre nego što oni urade sve što mogu kako bi smanjili minus u kasi", rekao je Arsić.

Jedna od mogućnosti za povećanje prihoda je, prema njegovim rečima, povećanje lokalnih poreza i otpuštanje viška zaposlenih u lokalnim samoupravama i gradovima.

Dodao je da država može da uslovi lokalne samouprave da iscrpe sve mogućnosti, a ako se ni tada ne reši problem i da finansijski pomogne iz budžetske rezerve.

Na pitanje da li se novac iz republičkog budžeta, namenjen rezervama, može dodeljivati lokalnim zajednicama za pokrivanje manjka u kasi Arsić kaže da se novac iz budžetske rezerve u Srbiji koristi "za mnogo šta".

"Prethodnih godina novac iz budžetske rezerve je davan i za sportske klubove. To nije u skladu sa dobrom praksom, ali očigledno da ne postoji zakonska prepreka jer se to radi 15-tak godina", rekao je Arsić.

Problem manjkova u lokalnim kasama, prema njegovim rečima "nisu od juče već su se gurali pod tepih".

Dodao je da je "bilo propusta koji su i posledica političkih faktora".

"Političarima raste popularnost kada smanje poreze a smisle izdašne programe koji se odnekuda moraju finansirati", rekao je Arsić i dodao da odgovornost za takvo stanje u lokalnim samoupravama snosi i republička vlast.

Fiskalni svet je pre tri dana prezentovao istraživanje po kome lokalne samouprave duguju oko milijardu evra, a da kasne u plaćanju dospelih obaveza od 300 miliona evra.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije zemlje i koče privredni rast.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naprednjak 2018

Zasto se uopste o bilo cemu raspravlja kad se zna da o svemu odlucuje Vucic. Svi ti silni "saveti" i profesori, i experti nisu izneli ni jedan jedini savet, ni jedno jedino expertsko misljenje vec samo golu statistiku! Ako Vucic kaze da budzetska rezerva moze da se koristi onda moze, ako kaze da nemoze onda nemoze itd.... Dakle, idite lepo pa ga pitajte i "mirna Backa".

5 1

Stradija

Jadni moj narode kakvim kreaturama smo prepustili svoje zivote na milost I nemilost.Trebalo bi da se organizujemo I da svako svoga odbornika u lokalnoj vlasti dohvati I zatrazi objasnjenja za sve o cemu lokal odlucuje.

21 166

Ćuprija

Pa treba početi gastarbajterima naplaćivati porez na imovini na palate koje imaju.Nikako da ih dovedete u red.Njihovi potomci i onako ne dolaze da troše pare u Srbiju.Zašto im se šlihtati.Od nas ovede,sirotinje,nema vajda.Da li neko dolazi do njihovog keša pa im za uzvrat namesta da se na prijave na ppi2?

6 144

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo