Srbija na evropskom začelju po privrednom rastu

Srbija na evropskom začelju po privrednom rastu Izvor: N1
Milojko Arsić

Privredna aktivnost u Srbiji je u prvom kvartalu ove godine bila je znatno usporena, pa je privredni rast bio samo 1,2 odsto, dok su stare članice EU imale 2,3 odsto, a nove 4,1 odsto, rekao je urednik časopisa Kvartalni monitor Milojko Arsić.

"Niži rast od Srbije imale su samo tri zemlje, politički nestabilna Makedonija, Grčka i Švajcarska"

Arsić, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, je na konferenciji za novinare na Ekonomskom fakultetu u Beogradu rekao da su susedne zemlje u tom periodu imale rast od 3,2 odsto.

 Dodao je da su uzroci usporavanja privrede u "sistemskim slabostima", pre svega u kvalitetu upravljanja javnim preduzećima, među kojima je i Elektroprivreda Srbije, kao i zbog nepovoljnog privrednog ambijenta. "Bez problema u EPS-u privredni rast bi bio dva odsto, što je i dalje manje nego u evropskim zemljama", ocenio je Arsić.

U narednim kvartalima se, prema njegovim rečima, očekuje oporavak privrede, pre svega visok rast prerađivačke industrije i stabilizacija proizvodnje u EPS-u, kao i oporavak građevinske sezone i pozitivni trendovi u sektoru usluga.

On je istakao da ove godine očekuje privredni rast od 2,5 do tri odsto.

On je istakao da su statistički podaci o visokom rastu zaposlenosti, a istovremeno padu privredne aktivnosti, paradoks koji ukazuje da kvalitet podataka nije dobar.


Komentara 40

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

kataklinger

period potreban da nas prosecni glasac shvati da je gladan i bedan je izmedju 10 i 12 godina, tako da ako se ne desi neki pad meteora ili slicno ovaj ima da nas jase jos jedno barem 5 godina, a i tada ce verovatno da se prebace na Seselja, sve sa Radetom kao premijerom.

16 0

Oficir

Profesore, pojma ti nemaš, valjda Alek zna, ne bi nas lagao, a i sam vidim, nikada mi nije bilo bolje.

19 0

Džentlmen

Mene sramota koliko mi dobro ide.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo