Požar na deponiji u Vinči pokazao manjkavosti zakona

Gradske vlasti tvrde da je požar na deponiji u Vinči lokalizovan, dok u Zavodu za javno zdravlje kažu da nema opasnosti po stanovništvo. Kakva je budućnost te deponije i kakvu ulogu u rešavanju tog problema ima novi ministar za zaštitu životne sredine?

Izvor: N1

Požara sada nema, barem ne na površini deponije. Ipak, gradske vlasti ne mogu sa sigurnošću da kažu da li je požar i ugašen, jer ne znaju šta je ispod površine. Zbog toga su tražili i pomoć vojske.

„Vojska će ovde obezbediti termovizijsko snimanje i to je važno, da utvrdimo da li i koliko žarišta postoji. Mi to ne znamo. Nakon toga radimo na uklanjanju mogućih požara koji će se javiti“, kaže Andreja Mladenović.

Opasnost od požara postoji, ali ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se ne mere visokokancerogene supstance.

„Za parametre koje ne merimo, kao što su dioksini i furani, jasno smo naglasili da to ne radimo i u odnosu na to ne možete davati procene jer to su prosto materije koje se ne prate i ne mere“, kaže Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Važno je reći da u Zavodu mere ono što je predviđeno zakonom. Zakonom nisu predviđeni dioksini i furani i zato je on loš i zastareo kaže profesor hemijskog fakulteta u penziji Petar Pfendt:

„Pored tih, odavno unetih materija koje se moraju meriti postoji čitav niz hlorovanih supstanci i pesticida koji tek moraju da se unesu u zakon i tek onda će Zavod za zdravstvenu zaštitu i sve ostale ustanove, koje se bave merenjima, početi da mere, jer za sada mogu da kažu : po zakonu nisam obavezan, zašto da to radim“.

Zakonom bi trebalo da se bavi novi ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji je do sada bio gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Gradski menadžer Goran Vesić, o Trivanu ima samo reči hvale: „On je čovek koji je potpuno posvećen ekologiji, koji je možda najbolji, ili jedan od najboljih stručnjaka u zemlji, koji ima iskustvo sa terena jer se time bavio u Beogradu. Ako možete da rešite probleme u Beogradu, možete i u Srbiji“.

Novi ministar u kabinet ulazi s nerešenim pitanjem Vinče. Osim toga, čekaće ga i pitanje još oko 3.500 deponija širom Srbije.

Tagovi: vinča , deponija

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

5 godina nama ne treba ministarstvo za ekologiju, 5 godina mi pravimo deponije po Srbiji da se u narednih 20 godina ne mozemo oporaviti! I NIKO ZA TO NIJE KRIV, cak ni VUCIC koji je TOTALNO ZAPOSTAVIO EKOLOGIJU!!!!

18 0

Ana

Evo izazova za novo ministarstvo ekologije da se pokaze i da stupi u odlucnu akciju a kao prvi zadatak bi bio zatrpavanje i posumljavanje deponije kod Vince.

13 4

Јаче_од_мене

А шта да се ради са отпадом који се сваког дана ствара? Имате ли представу које су то количине? Решење тог питања је мало захтевније од затрпавања и пошумљавања. Но свакако, нови министар ће имати прилику да се покаже.

18 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo