Vučić: Brnabić dobro stvorenje, hoćemo stabilnu većinu

Vučić: Brnabić dobro stvorenje, hoćemo stabilnu većinu Izvor: N1

"Ana Brnabić je dobro stvorenje, dobar čovek. Ona zna kako teško stvari u upravi funkcionišu. Ana Brnabić je sposobna i vredna žena", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da je njegova želja bila da ona bude premijer još kad joj je poklonio knjigu Milana Stojadinovića.

U intervjuu za RTS Vučić je kazao da ga je pri predlaganju Ane Brnabić na mesto predsednika vlade najviše plašio stav SNS-a. Na sednici Predsedništva stranke, šestoro je odmah podržalo predlog, a troje je bilo protiv kaže Vučić:

"Razumeo sam njihovu bojazan, za moj rejting i za rejting stranke, kako će konzervativna Srbija to da prihvati. Već sam rekao Palmi da se ne slažem s njegovim izajavama. Dragan Marković Palma je bio veoma korektan u odnosu prema Vladi. Nadam se da će svoj stav da promeni, pozivam ga i večeras, molim ga da svoj stav promeni. To je važno za našu zemlju", kaže on.

Vučić je na pitanje kako su čelnici SPC reagovali na njegov predlog za mandatara kazao da oni nisu time oduševljeni:

"Neobično poštujem patrijarha Irineja i mnoge srpske vladike, vladiku Irineja Bulovića i Fotija. Znam da oni nisu time oduševljeni, ali znam da uvek gledaju kako da budu uz svoju državu, poštujem i gospodina Zukorlića, rekao mi je najteže moguće reči u lice tim povodom, ali neću da ih ponavljam".

Na pitanje otkud drama oko broja glasova vladajuće koalicije za izbor vlade Ane Brnabić, Vučić kaže da neće da vladu podržava nestabilna većina: "Možda bi za nju glasali, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović, možda bi je podržao još neko, ali to ne znači da bi sutra podržali zakon. Naše je da vidimo da li imamo stabilnu većinu ili ne".

On je pozvao lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu da promeni stav i glasa za izbor Branabić na funkciju predsednice Vlade Srbije. 

"Nadam se da će (Marković) svoj stav da promeni i pozivam ga i večeras da promeni stav", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da su očuvanje finansijske discipline i rast bruto društvenog proizvoda izuzetno važni zadaci za buduću premijerku Anu Branabić. On je za RTS rekao i da je privođenje kraju sedme revizije arnžamana sa Međunarodnim monetranim fondom takođe jedan od važnih zadataka za Brnabić.

Dodao je i da će joj u tome pomoći ministar finasija Dušan Vujović. "Vujović ostaje ministar finansija, razgovarao sam o tome i sa Branabić", rekao je Vučić.

Brnabić nikada nije bila ničija marioneta

Aleksandar Vučić je izjavio da kandidatkinja za premijera Ana Brnabić nikada nije bila ničija marioneta, ali da neće moći da donosi odluke bez političkih stranaka. 

"Brnabić nikada nije bila ničija marioneta, ima svoj mozak,...ona svoje ljude bira za svoj kabinet", rekao je Vučić.

On je napomenuo i da će Brnabić "imati vladu koja će da pokazuje dobre rezultate" i da je "njeno pravo da kaze šta prihvata ili ne, ali neće moći da donosi odluke bez političkih stranaka". Prema njegovim rečima, političke stranke su osnova političkog života i demokratije. 

Vučić je podsetio i da je Branabić ušla u vladu na njegov poziv i da je bila zadovljna saradnjom s kolegama.
Ocenio je i da napadi na Branabić predstavljaju napade na njega i Srpsku naprednu stranku. 

"Važno je da imate većinu. Moja politika je politika objedinjavanja onih koji su za Srbiju a želja je da SPS, PUPS, Jedinstvena Srbija i Pokret socijalista, Savez vojvođanskih Mađara budu snažniji", rekao je on.

Ukazao je i da su ljudi u SNS napravili stranku koja je najsnažnija od osnivanja višestranačkog sistema u Srbiji. 

"To je strahovito snažna mašinerija ali mora da se razume da ne možemo i ne treba da radimo sami", rekao je Vučić.

Najbolji gradonačelnik u poslednjih 30 godina

Kao svoj veliki neuspeh tokom mandata na mestu predsednika vlade, Vučić je kazao da osim što nije završen klinički centar u Nišu, kao svoj neuspeh vidi to što nije odbranio gradonačelnika Beograda.

"Ja sam poklekao i to sebi ne mogu da oprostim, smatram ga ubedljivo najboljim gradonačelnikom u poslednjih 30 godina. Ja ne vidim nijedan neuspeh Siniše Malog", kazao je Vučić.

Napomenuo je da ne može sebi da oprosti što ga nije odbranio od napada za koje je, kako je naveo, stiglo i dosta novca iz inostranstva.

Mora se nastaviti dijalog zbog bezbednosti Srba

Vučić se založio za nastavak briselskog dijaloga zbog bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, izrazivši zabrinutost za Srbe zbog dešavanja oko formiranja nove Vlade posle izbora na Kosovu. "Plašim se da ćemo se mi pozivati na briselski dijalog, a da će Albanci izbegavati", rekao je on.

On je dodao da je "zabrinut zbog unutrašnje političke situacije u Prištini", ali da se dijalog mora nastaviti zbog bezbednosti Srbije.

Vučić je dodao da kandidatkinja za premijera Srbije Ana Brnabić nedovoljno poznaje taj teren i da su za to potrebne godine iskustva.

On je dodao da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić želi da se "skloni sa pozicije, ali da će ga moliti da ostane u briselskim razgovorima jer "on poznaje sve finese".

U SNS biću još neko vreme

Aleksandar Vučić je najavio da će napustiti SNS, ali nije precizirao kada će to uraditi. On je za rekao i da će u SNS ostati "još neko vreme". "Biću još neko vreme (u SNS), moji u stranci znaju dokle", rekao je Vučić.

Komentara 152

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dr. Sandwich

Sta Brnabic tacno misli i predlaze za: Kosmet, sankcije Rusiji, ulazak u NATO, istpolne brakove, GMO hrani, hrvatskoj tuzbi, bosanskoj tuzbi u Hagu, o Srebrenici, o Kini, o doktoratu Malog i Sapica, o Savamali, o helikopteru, obavezi da pokaze sva svoja drzavljanstva

12 385

S.P.

Ko je G-dja Brnabic?!Pitajte Henrija Kisindzera

6 366

Ekonomista

Jedna ispravka: Još od raspada SFRJ u Srbiji se ne koristi bruto društveni proizvod kao makroekonomski agregat, vec bruto domaći proizvod.

11 294

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo