Kurt Doneli: SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije

Kurt Doneli: SAD poštuju vojnu neutralnost Srbije Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, rekao je zamenik američkog ambasadora Kurt Doneli, koji je naglasio i da dve države imaju duboke i dugotrajne veze.

On je, na konferenciji "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma" istakao da neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku.

"Na primer, Švedska i Austrija su jedne od najbližih saveznika Amerike, oni nisu naši partneri zato što su članovi istog saveza, oni su naši partneri zato što dele iste vrednosti sa nama", rekao je Doneli.

Isto tako, nastavio je Doneli, "oni dele isto razumevanje rizika koji su pred nama i u ovom momentu ti rizici su Rusija i svetski terorizam".

On je, odgovorajući na pitanja, rekao da ne kaže da je Rusija pretnja za svaku zemlju i da je zaista srećan zato što Srbija ne oseća da je Rusija pretnja Srbiji.

"Postoje zemlje u Evropi koje osećaju Rusiju kao pretnju i na dva poslednja samita NATO pozicija svih njenih članica je bila da Rusija predstavlja pretnju po članice NATO", rekao je Doneli.

Na pitanje da li Amerika razmišlja o odšteti Srbiji za bombardovanje 1999. on je rekao da Sjedinjene Države to pitanje ne razmatraju.

Govoreći o saradnji sa drugim državama i Srbijom, Doneli je rekao da nijedna zemlja ne može da bude sigurna u izolaciji, već se mora podeliti teret bezbednosti.

Doneli je istakao da je Amerika partner Srbiji u tome da naša država poboljša svoju bezbednost, podsećajući i na razvoj vojne saradnje.

"Amerika je posvećena bezbednosti u Srbiji i na Balkanu", rekao je Doneli i naveo da je ta posvećenost dokazana tokom mnogih godina kroz obuku, vežbe i donacije u opremi Srbiji.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Teo

Nije tačno već svakodnevno dajete na znanje da ste jači i nanosite nam štetu, osim u slučajevima kad i bi imate koristi. I koje vrednosti da delimo? Dva aršina? Štap i šargarepa? Pravo sile, a ne sila prava? Daleko vam kuća!

3 1

Dule

Nasi odnosi su bili dugotrajni i relativno dobri. No nasi sveukupni odnosi morace da se resetuju na od 2000te naovamo i oni su losi. Veoma losi. Nazalost dogodio nam se Milosevic ali takodje na zalost, preigrali ste neke karte na Balkanu 92ge - 99 te. Ovde je daleko od dobrog ali morate da shvatite da je USA u Srbiji zabrljala vise no sto obicno brlja zadnje dve decenije. Bilo bi jako dobro da odmorite malo od Srbije.

2 1

Moсква

Srbija nije Neutralna. Srbija je Ruski Nosac Aviona na Suvom u Evropi.

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo