Grupa povezana s Al Kaidom preuzela odgovornost za napad

Grupa povezana s Al Kaidom preuzela odgovornost za napad Izvor: HABIBOU KOUYATE / AFP

Islamska ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom preuzela je odgovornost za napad u odmaralištu nedaleko od Bamaka, prestonice Malija, u kojem je, prema najnovijim informacijama, poginulo pet osoba.

Nedavno formirana grupa Nusrat al-Islam cal Muslimen (Grupa za podršku islama i muslimana) saopštila je da je izvela jučerašnji napad, prenela je obaveštajna grupa SITE, koja prati aktivnosti džihadista na internetu.

U napadu u turističkom mestu Le kampmon Kangaba, popularnom među strancima poginuli su vojnik Malija i tri civila - državljanin Malija, Kine i osoba s dvojnim državljanstvom Francuske i Gabona. Među ubijenima je i portugalski vojnik koji je bio u misiji EU za stabilizaciju afričke zemlje koju sve više pogađa ekstremizam.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je da je žrtva iz Malija radila za evropsku delegaciju u Bamaku. Prema rečima očevidaca, prvi napadač je motorom došao na mesto nesreće uzvikujući "Alah Akbar", a zatim su još trojica došli vozilom i otvorili vatru. 

Ministar bezbednosti Salif Traore izjavio je danas da su svi napadači ubijeni. 

Vlasti Malija se već nekoliko godina bore sa pobunom islamskih ekstremista, koji se uglavnom nalaze na severu i u centralnim delovima zemlje.Tagovi: mali , terorizam , Al Kaida

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo