Ambalaža koja menja boju ako je namirnica pokvarena

Ambalaža koja menja boju ako je namirnica pokvarena Izvor: MorgueFile

Čak i danas u ovako napredna vremena često se nađemo u situaciji kako odlučujemo je li hrana u zadnjem delu frižidera još uvek jestiva tako da je prvo pogledamo i pomirišemo, a zatim pogledamo rok trajanja na ambalaži. Brazilska kompanija Braskem se nada da će se to uskoro promeniti s naprednim rešenjem koji oni nude.

Navedena kompanija je u saradnji s nekoliko univerziteta u Americi i Brazilu napravila posebnu ambalažu za hranu koja sadrži PH indikatore, a oni će uticati na promene boje pakovanja ako se dotična namirnica pokvari. Zvuči jednostavno, zašto to dosad nismo imali?

Osim što bi navedeni izum mogao primarno pomoći potrošačima da više uopšte ne kupuju onu hranu kojoj je istekao rok trajanja, ova “pametna” ambalaža bi itekako mogla takođe smanjiti količinu bacanja hrane. Statistike pokazuju da kupci godišnje bacaju hranu u vrednosti od otprilike milijardu funti i to samo zato što su deklaracije na ambalažama proizvoda nejasne ili još gore – zato što ih nisu ni pročitali.

Ovo nije prvi pokušaj na svetu da se putem određene ambalaže kupci upozoravaju. Pre tri godine je tim univerziteta Roud Island napravio ambalažu koja menja boju kada nije skladištena na njoj odgovarajućoj temperaturi.

Tagovi: Hrana

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran

Stvarno korisno.

14 0

Til Ojlenšpigel

Za pivo postoji već 10 godina ;-)

12 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo