UN zabrinute zbog kontakata Izraela i sirijskih pobunjenika

UN zabrinute zbog kontakata Izraela i sirijskih pobunjenika Izvor: REUTERS/Andrew Kelly
Arhiva

U poslednjih sedam meseci snage UN na Golanskoj visiji primetile su značajan porast kontakata izraelskih oružanih snaga i pobunjeničkih organizacija na granici Izraela i Sirije, a posebno na planini Hermon, navodi se u izveštaju generalnog sekretara svetskog tela Antonija Gutereša namenjenog članovima Saveta bezbednosti.

U izveštaju se prvi put izražava zabrinutost Gutereša jer bi to moglo dovesti do eskalacije i povređivanja posmatrača UN, javljaju izraelski mediji na dan kada je preneto pisanje Vol strit džornala da Izrael u tajno pomaže i finansira sirijske pobunjenike.

Ovaj nedavni izveštaj odnosi se na aktivnost UN posmatrača od početka marta do sredine maja. U tom periodu oni su nadgledali sastanke i kontakte izraelske vojske i pobunjenika u pograničnom području svakih par dana i zabeležili da ih je bilo 16 i to nedaleko od punktova UN u području Kuneitre i u centralnom delu Golana kraj sela Jonatan.

U najnovijem takvom dokumentu opisuju se sastanci u području Hermona u poslednja tri meseca i navodi da su svi sastanci održani u jednom od punktova izraelske vojske i da su se svi odvijali na sličan način. Neidentifikovani ljudi, očito povezani s pobunjeničkim organizacijama, neki od njih naoružani, su stizali na mazgama i tamo su ih dočekivali vojnici.

"U nekim slučajevima primećen je transfer osoblja i zaliha u oba pravca. U svim slučajevima individue i mazge su se vratile na Bravo stranu", navodi se u izveštaju uz aluziju na sirijsku stranu granice.

Gutereš je objasnio da se priroda tih kontakata nije mogla nadgledati, a da je izraelska vojska rekla da su oni humanitarni i medicinski. Međutim i pored takvih tvrdnji Izraela UN su u poslednjim mesecima počele da se brinu i da upozoravaju da kontakti mogu dovesti do eskalacije.

Tagovi: Sirija , Izrael , UN

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

M69

Sad valjda vidite ko su cionisti...

18 9

neverovatno

Izrael je jako blizak sa ISISom, to su nedavno i sami priznali, dok americko vazduhoplovsto i direktno podrzava teroriste... i ceo svet cuti.

25 11

Draginja

Pa to zna svako

25 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo