Zatvori

Pet godina samoće Džulijana Asanža

Pet godina samoće Džulijana Asanža Izvor: Reuters/Peter Nicholls
(arhiva)

Pre tačno pet godina se Džulijan Asanž sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i danas strahuje od izručenja u SAD. Nije u zatvoru, ali mu se i ovako život svodi na jedan računar, jednu traku za trčanje i jednu mačku.

Burna zbivanja koja su dovela do toga da 19. juna 2012. Džulijan Asanž (45) potraži spas u ambasadi Ekvadora su zapravo već istorija. Čak je i Čelsi Mening koja mu je dostavila snimke i dokumente o zločinima američke vojske u akcijama u Iraku i Avganistanu već prevremeno puštena na slobodu, a i Švedska je obustavila postupak protiv Asanža zbog navodnog silovanja.

Glavni čovek Vikiliksa preko kojeg su objavljene desetine hiljada dokumenata neugodnih za mnoge vlade sveta među kojima je i otkriće da je NSA prisluškivala nemačku kancelarku Angelu Merkel imao je dobrih razloga da strahuje od srdžbe američkih službi i tamošnjeg pravosuđa. Zato i jeste pre pet godina od Ekvadora zatražio azil i od tada živi u dvadesetak kvadratnih metara preuređene kancelarije u ambasadi te zemlje u Londonu.

Jedino društvo mu je jedna mačka, a najvažnijim priborom smatra lampu koja daje utisak dnevnog svetla. Ambasada nema vrt, tuš i kupatilo su tek privremeno sklepani da ih može koristiti. Asanž održava vezu sa svetom telefonom i svojim računarom, a jelo mu isporučuju iz obližnjeg paba.

Švedska je krajem maja obustavila postupak protiv Asanža, ali mu ipak preti hapšenje čim kroči nogom na britansku teritoriju, dakle samo preko praga ambasade. Britanska policija to obrazlaže tvrdnjom da je ovaj Australijanac „prekršio odredbe uslovnog držanja na slobodi“. Tako je Asanž naravno pozdravio odluku Švedske kao „važnu pobedu i za mene i za načela ljudskih prava Ujedinjenih nacija“, ali se i žali da je sada pet godina zatvoren „bez sunčevog svetla“.

Sa balkona ambasade je svojim obožavaocima poručio i da „tek sada počinje pravi rat“, ali njega će Asanž i dalje voditi iza četiri zida. A tamo mu je sve lošije, kažu njegovi najbliži. Već prošlog februara se njegova majka požalila australijskoj televiziji ABC da njen sin ima problema sa srcem, hroničnu upalu pluća i teške bolove u ramenima. Ali on i dalje ostaje u bivšoj kancelariji, s mačkom, računarom i trakom za trčanje.

Poverenje se topi...

Da li se onda tu zaista radi o tome da Britanci žele da uhapse Asanža samo da bi ga izručili Sjedinjenim Američkim Državama? Više američkih medija je javljalo da tamošnje državno tužilaštvo doista priprema tužbu protiv Asanža i drugih saradnika Vikiliksa zbog tobožnje zavere, krađu imovine američke vlade i špijunaže.

Iz američkog Ministarstva pravosuđa to nije potvrđeno, ali nije ni demantovano. Ministar pravde Džef Sešns je sam objavio da je hapšenje osnivača Vikiliksa i borba protiv objavljivanja državnih tajni „prioritet“ nove američke administracije.

Dakle ne izgleda dobro za Asanža. I njegov ugled kao borca za slobodu mišljenja je proteklih godina pretrpeo udarce nakon što optužbi da šuruje sa zvaničnom Rusijom. Isto tako je podiglo golemu prašinu kada je Vikiliks objavio elektronsku poštu vodećih američkih demokrata prema kojima su oni radije uz Hilari Klinton nego uz levičara Bernija Sandersa kojeg su na svaki način ometali da postane demokratski kandidat za predsednika.

Podrška Asanžu polako čili čak i u Ekvadoru. Nedavno ga je novi predsednik te zemlje Lenjin Moreno nazvao „hakerom“ što i on i njegova zemlja ne žele da podržavaju. Još za vreme predizborne kampanje je Moreno upozorio Asanža da ne pomišlja da se umeša u politiku te južnoameričke zemlje. No ipak: predsednik Ekvadora ne želi da mu otkaže azil. Njegova zemlja će mu i dalje pružati utočište u onih dvadeset kvadrata u Londonu, izjavio je Moreno.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gare

SAD-u su paranoični sa mešanjem Rusije. Smešno je kada se na to žele Amerikanci. Provaljeni su da su prisluškivali sve zemlje, pa čak i npr. Angelu Merkel. I to je nikom ništa.

1 2

mujcinovic salih

Asanz i Snouden nisu bili maloletni kada su odlucili da rade za rusiju...znali su sta to znaci i kakve su posledice...sve ostalo je laz i da ne kazem sta?

13 59

Hahahaha

Snouden je pobegao u Rusiju. Asanž je pobegao u ambasadu Ekvadora. Za Snoudena se može i reci da je možda imao neki dil sa Rusima, ali Asanz to svakako nije jer bi se sklonio onda u rusku ambasadu, a ne ekvadorsku. Asanž je prvi borac za ljudske slobode digitalnog doba.

14 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo