Zatvori

"Kvalitet vazduha normalan", ali ne znamo šta udišemo

Deponija u Vinči gori više od mesec dana. Iako nadležni poručuju da je kvalitet vazduha u normalnim vrednostima, dekan Hemijskog fakulteta Ivan Gržetić kaže za N1 da se tamo ne vrše merenja visokokancerogenih supstanci. Zna li se, onda, šta građani udišu?

Izvor: N1

Reč je o dioksinima i furanima, supstancama koje nastaju prilikom spaljivanja otpada, bilo da je medicinski ili gradski otpad.

U gradskom Zavodu za javno zdravlje kažu da je na nivou grada Beograda utvrđeno šta treba da mere i da oni obavljaju merenja koja su od njih tražena. Dioksina i furana, na toj listi nema.

„Naše mogućnosti u sprovođenju takvih merenja su definisane zakonom, odnosno odgovarajućim aktima kao što je Službeni glasnik i Program kvaliteta vazduha“, navodi Milan Milutinović, Zavod za javno zdravlje.

Ipak, Srbija se po Stokholmskoj konvenciji o zaštiti ljudi od zagađenja, obavezala da će meriti i vrednosti tih supstanci:

„Ono što propisuje zakon je za svakodnevni život, ovo je vanredna situacija i u ovakvim situacijama imate akutna stanja. Ovaj plamen je vrlo bogat organskim supstancama, toksičnim i karcenogenim i njih moramo da pratimo. Za sada se to ne radi“, kaže Ivan Gržetić.

Ne radi se zato što u Srbiji ne postoje ni oprema ni laboratorija u kojoj bi se vršila ta merenja.

Oprema jeste skupa, i koštala bi preko pola miliona evra, ali je neophodna, kaže dekan Gržetić: „Mi u Srbiji imamo preko 3.500 divljih deponija i svaki požar na nekoj deponiji generiše upravo ove opasne supstance“.

Gradonačelnik Siniša Mali nedavno je najavio da će se polovinom jula problem deponije u Vinči poveriti privatnoj firmi, koja će da sanira deponiju i na njoj napravi fabriku koja će otpad pretvarati u struju.

Ipak, i za to je potrebno vreme. Čak i kada se problem Vinče reši, ostaje problem još oko 3.500 manjih Vinči, širom Srbije.

Tagovi: deponija , vinča , Otpad

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

razvrstavanje otpada

Dok god bacamo djubre djuture nema nista. Jedino pravo resenje je recikliranje otpada, a za to je neophodno da mi gradjani sami radimo razvrstavanje , odvajanje, znaci odlazemo otpad u odvojene kontejnere, za plastiku, papir, otpatke hrane , kao u EU. Onda se dramaticno smanjuje kolicina otpada. To sam ovde video samo na aerodomu i u TC Usce. Vlasti imaju druge prioritete, ocigledno! A narod bi se brzo privikao, kao sto je naucio da staje na pesackom prelazu, sto je pre 10 g bilo nezmislivo...

2 0

Zoki

Jel' znate onaj vic kada lik pada sa vrha zgrade, i kako "prolazi" pored svakog sprata, kaže: Za sada je dobro. Za sada, je dobro...

5 0

Milivoj

Najbolje resenje je da se deponija premesti...

6 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo