Švarm: Čitava "frka" da bi Vučić bio u centru pažnje

Švarm: Čitava "frka" da bi Vučić bio u centru pažnje Izvor: N1

Nema nikakve krize u vezi sa izborom Ane Brnabić za premijera, podizanje tenzije je Vučićeva tehnologija vlasti - živimo u vreme neobjavljenog vanrednog stanja i televizijskih državnih udara, smatra novinar Vremena Filip Švarm.

Švarm kaže da smo na delu mogli da vidimo podizanje tenzije i dodaje da je SNS partija u koju Vučić dođe i kaže da raspisuje izbore "i onda dobije četiri minuta aplauza".

"Ovim potezom Vučić je želeo da pokaže da on te razmišlja, te traži, ukazuje na svoju važnost i da se ništa ne može odlučiti mimo njega. Čitava ova frka je da bi Vučić bio u centru pažnje i vidimo da to i jeste", smatra Švarm.

On kaže da Aleksandar Vučić i SNS vode permanentnu kampanju i da je "prebrojavanje glasova za Brnabić" samo deo toga.

"Ne očekujem da će Vulin, Krkobabić, Drašković glasati protiv, pa kako su ušli u parlament. Koalicija zna da bez Vučića ne bi bila u Skupštini, ako se radi zbog izbora to je pripremanje tla, o tome odlučuje Vučić".

Neven Cvetićanin iz instituta društvenih nauka smatra da je današni sastanak naprednjaka održan kako bi se svi poslanici okupili i da bi im se reklo u vreme početka diskusije o novoj Vladi budu tu. Kako kaže, Vučić je sastankom "ubio dve muve" - ukazao poštovanje svojoj stranci i disciplinovao partiju.

"Teško je pretpostavati da neko može da glasa protiv. Imamo i disciplinovanje svoje partije, kao poruka poslanicima da budu tu za raspravu, osim Palme, koji je rekao da neće da glasa i male su šanse da neko iz SNS glasa protiv, jer u parlamentu su ljudi koji zahvaljuju što ih je neko stavio na listu, ima tu i cenjenih ljudi, dobar broj duguje lideru svoje mesto, koji je poturio leđa, ne verujem da bi se neko drznuo da kaže da je protiv", kaže Cvetićanin.

Neven Cvetićanin Izvor: N1
Neven Cvetićanin

Na pitanje da li je SNS podeljen, Cvetićanin navodi da pretpostavlja da i kod naprednjaka postoje struje, ali da te struje nisu autonomne, u smislu negacije mišljenja lidera stranke.

"U SNS, SPS, ali i u strankama opozicije postoje grupe koje su interesne, moguće je da postoje struje, ne verujem da su glasne i da mogu da vode autonomnu politiku, različitu od one koju vodi predsednik".

Švarm ne veruje da suprotstavljanje Dragana Markovića Palme može koštati vlasti, jer je on u koaliciji sa SPS.

"Možda neće dobiti nekog državnog sekretara, ne verujem da je on relan faktor, mislim da to spada u spinovanje. Možemo da kažemo da je obezbeđena većina, čudno bi bilo da nije, da nije pokazalo bi se da je Vučić najgori političar u istoriji, ja sve ovo vidim kao spin i kampanju koja traje i traje", rekao je Švarm.

O "podeli premijerske pozicije na politički i ekonomski deo", Švarm kaže da je to budalaština, jer je premijer najmoćnija politička figura.

"To je politička funkcija, ne može da bude neki računovođa, to je neko ko ima mnogo posla i odgovornosti, podela je nemoguća. Poruka je da niko nije dovoljno sposoban da nasledi prethodnog premijera".

"Ja mislim drugačije, razlozi su praktični i tiču se tehnologije vlasti, vlada će imati dva kopremijera. Urađeno je politički vešto, teško je pretpostaviti da nema većine u parlamentu, urađeno je da bi predsednik republike zadržao moć, da bi njemu polagali račune i da bi balansirao između ta dva dela. Brnabić će se baviti upravom na višem nivou, administrativnim sistemom, Vučić u svojim rukama ima spoljnu politiku, deo će delegirati Dačiću, ravnoteža tehnokratskog i političkog dela", kaže Cvetićanin.

Što se tiče spajanja izbora u beogradu sa parlamentarnim, Švarm kaže da i ta odluka zavisi od Vučića i njegove procene. Smatra da mu se isplati spajanje jer će tako biti veća izlaznost i moći će da vodi aktivniju politiku.

Cvetićanin dodaje da je rano za procene o spajanju izbora i kaže da to zavisi od nekoliko faktora.

"Pred institucijama predsednika republike i predsednika vlade je uzimanje uzdi, kontrole nad džravom, to je novi tim koji treba da se uhoda, odluka o parlamentarnim izborima zavisi od toga kako će taj tim funkcionisati, zavisi i od spoljašnjih političkih vektora koji su na delu, od odnosa sa velikim silama", kaže. 

Izvor: N1

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Veki

Jos jedna predstava. VEC VIDJENO.

104 262

D61

Jedan je tako krenuo 30-ih godina pošlog veka... rezultat znamo.

112 275

Keramicar.

Bravo..100%.u pravu.

85 246

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo