Počeli pregovori o Bregzitu, dogovor o prioritetima

Pregovori Evropske unije i Velike Britanije počeli su danas u Briselu sastankom pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa. Na početku dogovor o prioritetima i vremenskom rasporedu pregovora o Bregzitu.

Izvor: N1

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da će pregovori biti organizovani jednom mesečno u periodu od 17. jula do 9. oktobra, dok će se radne grupe baviti pitanjima ljudskih prava, finansijskim dogovorima i drugim "pitanjima koja nameće razlaz". 

Barnije i britanski ministra za Bregzit Dejvid Dejvis su se saglasili da će najvažnije biti pitanje ljudskih prava i slobode kretanja gradjana EU. Dejvis je rekao da će na predstojećem samitu lidera EU premijerka Tereza Mej dati "ponudu" vezanu za ljudska prava.

Britanski glavni pregovarač rekao je da će biti izazova, ali da veruje da dve strane mogu da postignu dogovor o uslovima izlaska Britanije koji će biti "u najboljem interesu svih građana", preneo je BBC. Pregovarač EU izjavio je da želi dogovor o ključnim prioritetima i rasporedu "uređenih" pregovora.

"Prvo moramo da rešimo nesigurnosti koje izaziva Bregzit", rekao je Barnije danas, što znači da se razjasni sudbina građana EU u Britaniji i Britanaca u zemljama Unije, kako regulisati granicu između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske i koliko Britanija treba da plati za tekuće obaveze u EU.

Dve strane će se tokom pregovora prvo fokusirati na izlazak Britanije iz Unije, a tek onda o pregovarati novom odnosu u oblastima kao što su trgovina ili migracije, podseća agencija Asošiejted pres. Britanija se nada da će razvod i budući odnos moći da se razmatra istovremeno, što je ideja koju je Brisel odbacivao.

Pregovori o izlasku obuhvatiće sva pitanja, od odlučivanja u kojim vodama dve strane mogu da pecaju do ponovnog pregovaranja o nuklearnim sporazumima.

bregzit Izvor: Tanjug/AP, Virginia Mayo

Brisel je upozoravao da Britanija ne može da izađe dok ne plati sve svoje obaveze, uključujući projekte koji bi mogli da se protegnu na narednih 10 godina, kao i svoj udeo za penzije zaposlenih u institucijama EU.

Prema proceni zvaničnika EU, to će iznositi oko 50 milijardi evra, dok neke nezavisne institucije i mediji predviđaju duplo veći iznos.

Tek kada bude ostvaren "dovoljan napredak" EU će razmotriti kreiranje novog odnosa s Britanijom.

EU je saopštila i da neće praviti kompromise kada su u pitanju četiri slobode - slobodno kretanje dobara, kapitala, usluga i radnika. Zemlje članice EU i Evropski parlament će morati da odobre svaki sporazum, što bi moglo da potraje mesecima.

Zvaničnici EU su kao realan rok za postizanje sporazuma odredili oktobar, ili najkasnije novembar 2018. Ako do tada ne bude postignut sporazum, dve strane će možda morati da naprave neki prelazni dogovor, što bi moglo da produži neke elemente sadašnjeg odnosa.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Devojka sa pomorandžama

Britanci još nisu svesni sta su uradili izglasavanjem Bregzita.Siguran sam da je referendum danas, da bi ishod bio drugačiji.

13 2

Acimir

Pa bio je pre par meseci,sta se to promenilo do sada,sam mozda sto ih manje teroristi napadaju dok su u EU.

0 1

...

šta tu ima da se pregovara, imae isti status kao i zemlje koje nisu u EU i gotovo

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo