Zatvori

Novi predsednik vlade - pola Brnabić pola Dačić

Da li će Srbija, ukoliko skupština izabere Anu Brnabić, dobiti model Vlade kakav ne postoji ni u Srbiji, niti bilo gde u svetu, da premijer, u ovom slučaju Ana Brnabić, preuzme samo ekonomiju, dok bi se politikom bavio Ivica Dačić?

Izvor: N1

Da li je time predsednik Vučić zadovoljio i Istok i Zapad, kako to veruju u Demokratskoj stranci ili to nije ni važno jer će, ionako, Aleksandar Vučić i s mesta predsednika voditi politiku Vlade?

Pola Ane Brnabić i pola Ivice Dačića jedan ceo premijer. Njeno razumevanje ekonomije, a njegovo politike, za predsednika države Aleksandra Vučića, dobitna su kombinacija.

N1: Izmakla vam je funkcija "celog" premijera, ali izgleda da ste dobili neku polovinu. Kako to razumete?

Ivica Dačić: Pa dobro... (smeh) nije ni to... premijer je premijer, ne mislim da je to sada podele premijerske funkcije. Čuli ste predsednika republike i on je sam rekao da bi ja trebalo više da se bavim političkim temama, čime sam se i do sada bavio.

I to je, u najmanju ruku, nekorektno prema Ani Brnabić, ocenjuje lider demokrata Dragan Šutanovac. Tom izjavom Vučić je, tvrdi, novoj mandatarki ograničio ustavna ovlašćenja.

"Mislim da je tom rečenicom aktuelni predsednik Vučić rekao 'ja ću se baviti svime, a vi ćete biti moji pomoćnici, Ana za ekonomiju, a Dačić za politiku'. I s druge strane, mislim da Aleksandar Vučić tom porukom šalje poruke i na istok i na zapad, da on još uvek nije odlučio da li mi treba da nastavimo ka Zapadu, a u stavri idemo ka istoku, ili idemo ka istoku, a fingiramo da idemo ka EU", kaže Šutanovac.

Gde je Ana Brnabić - zapad, a Ivica Dačić - istok. Ni Brnabić, ni Dačić, sve je samo Vučić - konstatuje lider pokreta Dveri Boško Obradović:

"I on će zapravo biti jedini pravi premijer, a sve je ovo jedna velika farsa kojom se pokušava sakriti da mi imamo jedan totalitarni politički sistem u kome jedan čovek želi da bude i predsednik države i predsednik Vlade, verovatno i gradonačelnik Beograda i šef svih tajnih službi i predsednik SNS-a", Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri.

Dvoglavi fikus - premijer Srbije, tako DJB opisuje novonastalu situaciju. Tvrde, za takvu "skalameriju" ne postoji nikakav zakonski okvir. Da takav, kako kaže, model dosad nismo imali, priznaje i visoka funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović i zaključuje:

"Od izuzetne važnosti je da između njih dvoje postoji dobra saradnja, kako podela posla ne bi dovela do neke vrste dvovlašća."

Neće, jer Dačić obećava u okviru politike Ani Brnabić samo pomagati. Polovina premijerske funkcije koju će dobiti, biće Dačiću treća uloga, pošto očekuje da i u novoj Vladi ostane i ministar spoljinih poslova i prvi potpredsednik Vlade.

Komentara 76

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Alija Milosevis

Pola Ivica,pola Marica,pola AV,...

1 0

Naftalin

Vučića za kancelara!

3 0

Taoc u Srbiji

Groteskni hibrid radikalskog mozga. Stilska figura tipična za krizna vremena.Cirkus nakaza.

99 206

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo