Gradska uprava: Poverenik i ombudsman dižu paniku oko Vinče

Gradska uprava: Poverenik i ombudsman dižu paniku oko Vinče Izvor: N1

Gradska uprava Beograda ocenila je danas da su zahtevi Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića i vršioca dužnosti Zaštitnika građana Miloša Jankovića da se objave rezultati merenja zagađenja vazduha u Beogradu "potpuno besmisleni, neopravdani i zlonamerni", a da je njihov cilj "zastrašivanje građana i dizanje panike".

Uprava je u saopštenju navela da su na zahtev Gradskog štaba za vanredne situacije od 9. juna 2017. godine, Gradu Beogradu, svim nadležnim institucijama, medijima i građanima "dostupni svakodnevni izveštaji Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o rezultatima merenja zagađenosti vazduha u glavnom gradu kao posledice požara na deponiji u Vinči".

"Izveštaji o rezultatima merenja zagađenosti vazduha kao posledice požara na deponiji u Vinči svakog dana se objavljuju na sajtovima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i sajtu Grada Beograda, dostavljaju medijima i građani su tim putem i upoznati sa njegovom sadržinom, koja se ne menja", piše u saopštenju.

Navodeći da je Gradski zavod za javno zdravlje jedina relevantna institucija koja se bavi merenjem zagađenja vazduha, Gradska uprava je upitala "da li predstavnici tih nezavisnih institucija dovode u pitanje njenu stručnost i verodostojnost izveštaja ili se bave nekim drugim pitanjima, a koja nisu u interesu građana".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je ranije danas kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika građana da se objave sve informacije o rezultatima merenja zagađenja vazduha povodom požara na beogradskoj deponiji smeća u Vinči, i pozvao sve nadležne institucije da se tom zahtevu odazovu bez odlaganja.

Komentara 51

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Građanin iz Vinče

Evo i ja dižem paniku, jer svakodnevno udišem te otrove. Ko još veruje u priču da koncentracija zagađujučih materija ne prevazilazi dozvoljene vrednosti? Nije rešenje ni izgradnja moderne sanitarne deponije na istom lokalitetu, već postojeća deponija treba da se zatrpa zemljom i da se zasadi zelenilo. Novu deponiju, ma koliko ona bila ekološka, treba izgraditi što dalje od naseljenih mesta.

7 0

Čudesni Grm

Mogu da pričaju šta hoće... U Mirijevu se oseća smrdljivi dim. Skoro svako veče moram da zatvorim sve prozore.

13 0

Па мис'им, ствааарно!

Ма сви непотребно дижу панику! Због канцерогеног дима, због рушења укњижених објеката, због радиоактивног зрачења, због ГМО, због поклањања КиМ и његових природних богатстава, због прислушкивања грађана, због насељавања арапских "избеглица", због куповине диплома, због отимања плата и пензија...

39 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo