Hrvatska ima novu ministarku spoljnih i evropskih poslova

Hrvatska ima novu ministarku spoljnih i evropskih poslova Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Sabor Hrvatske izglasao je poverenje novoj ministarki spoljnih i evropskih poslova i potpredsednici Vlade Hrvatske Mariji Pejčinović Burić. Za nju je glasalo 78, od ukupno 151 poslanika.

Pejčinović Burić je na poziciji šefa diplomatije i potpredsednika Vlade zamenila Davora Ivu Štira, koji je prošle nedelje dao ostavku. 

Iako je on na konferenciji za novinare kao razlog ostavke naveo želju da se više posveti radu u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i da kao poslanik "širi demohrišćanske vrednosti", Štirova ostavka povezuje se s nezadovoljstvom zbog koalicije HDZ i liberalne Hrvatske narodne stranke (HNS), budući da on pripada ultrakonzervativnoj struji u HDZ. 

Njegova naslednica na mestu šefa diplomatije, Pejčinović Burić je dugogodišnja diplomatkinja i dosadašnja državna sekretarka u u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova. Rođena je 1963. godine u Mostaru, a diplomirala 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je evropske nauke nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Karijeru je počela u Končar inženjeringu, nastavila kao direktorka Evropskog doma u Zagrebu, a vodila je i komparativne komunikacije u Plivi.

Od 2000. je radila kao pomoćnica ministra, a potom u dva navrata i kao državna sekretarka. U Sabor je na listi HDZ izabrana 2008. Bila je članica više radnih grupa i predsedavala odborima.

Od 2013. do 2016. bila je ekspertkinja-savetnica za evropske politike na projektima koje finansira Evropska unija, donatori i UNDP u Hrvatskoj i državama-kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, kao i u državama evropskog susedstva. 

Tako je bila glavi ekspert, odnosno voditeljka tima projekta Plac (Policy and Legal Advice Centre), koji pruža podršku Srbiji u pripremi za pristupanje EU, putem unapredjenja zakonodavnog procesa kao i procesa strateškog planiranja. 

Za državnu sekretarku u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova izabrana je u novembru prošle godine.

Tagovi: Hrvatska , HDZ

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Malena

Čestitam.

3 1

Stevan

Komparativne ili korporativne komunikacije u Plivi??

6 0

Gaga

Lepa

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo