Zatvori

Francuska izabrala rekordan broj žena u parlament

Francuska izabrala rekordan broj žena u parlament Izvor: Tanjug/AP, Bob Edme

Francuska je izabrala rekordan broj žena u parlament pokazuju izborni rezultati nakon što je stranka predsednika Emanuela Makrona "Republika u pokretu" predstavila po polovima izjednačene liste kandidata. Pored toga, novi saziv parlamenta biće najmlađi u istoriji sa prosečnom starošću poslanika od 48 godina i osam meseci.

Od 577 izabranih zastupnika, 233 su žene, čime je premašen prethodni rekord od 155 na prošlim izborima. Najmlađi poslanik je 23-ogodišnji Ludovik Pažo iz ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta. Prethodno je tu čast imala Marion Marešal-Le Pen, takođe iz Nacionalnog fronta, koja je za poslanicu izabrana sa 22 godine i najmlađa je poslanica u istoriji Pete republike.

To pomera Francuku s 64. mesta na 17. u svetskom poretku parlamentranih zastupnica, čime je pretekla Britaniju i Nemačku, prema podacima međuparlamentarne unije skupljenim početkom juna. U Evropi je izbila na šesto mesto.

Od izbora 2002, kada ih je bilo 12,3 posto, raste udio žena u francuskom parlamentu i na ovim izborima dosegnuo je 38,6 posto.

Makron je odlučio da napravi iskorak, i na ovim izborima žene je kandidovao u trke u kojima su imale izglede da pobede dok je ranija praksa bila da stranke stavljaju žene u unapred izgubljene trke u kojima su favoriti kandidati drugih stranaka.

Tagovi: Francuska , izbori , žene

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Miladin

who run the world GIRLS 😝

18 0

Musavi Kesadžija

In PMS !

2 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo