Građani sivu ekonomiju povezuju s neprijavljivanjem radnika

Građani sivu ekonomiju povezuju s neprijavljivanjem radnika Izvor: Pixabay

Rezultati istraživanja kompanije Masterkard o sivoj ekonomiji pokazali su da je u Srbiji 85 odsto ispitanika čulo za sivu ekonomiju, a 75 odsto je povezuje sa neprijavljivanjem radnika, saopštila je danas ta kompanija.

U tom istraživanju koje je sproveo IPSOS u 10 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) otkriveno je kako se navodi da 75 odsto ispitanika u Srbiji sivu ekonomiju povezuje i sa neregistrovanjem prodajnih transakcija, a 72 odsto sa sakrivanjem prihoda preduzeća.

"Svest o sivoj ekonomiji prati i razumevanje 74 odsto građana Srbije da što je viši nivo sive ekonomije, to su manje mogućnosti države da pruži građanima javne usluge", navodi se u saopštenju Masterkarda.

Podaci za Srbiju su prema tom istraživanju pokazali da je nacionalna nagradna igra sa fiskalnim računima i kartičarskim slipovima koja je organizovana u martu ove godine bila dobro primljena među građanima, a 40 odsto ispitanika je izjavilo da su bili podstaknuti da uzimaju račune češće nego inače.

 Dodaje se da 80 odsto ispitanika u Srbiji shvata da siva ekonomija ograničava ekonomski rast zemlje.

Istraživanje je kako se ističe pokazalo da se više od 80 odsto ispitanika u zemljama CIE protivi sivoj ekonomiji i da pozivaju svoje vlade na borbu protiv nje.

Građani tih zemalja su, kako se navodi spremni da promene svoje navike prilikom kupovine kada shvate da bezgotovinska plaćanja i uzimanje fiskalnih računa pomažu u borbi protiv nezakonite trgovine.

"U zemljama koje su obuhvaćene istraživanjem, 69 odsto ispitanika razume da siva ekonomija smanjuje sredstva koja su potrebna za obrazovanje, zdravstvo ili putnu infrastrukturu", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da skoro polovina ispitanika (45 odsto) u zemljama CIE uzima fiskalni račun samo onda kada znaju da će im trebati.

Potrošači u CIE, kako se navodi nisu svesni da bezgotovinska plaćanja mogu značajno da pomognu u suzbijanju sive ekonomije, samo 37 odsto ispitanika plaćanje karticom umesto gotovinom smatra načinom za smanjenje sive ekonomije, a najmanje u Mađarskoj, samo 13 odsto.

"Skoro 80 odsto ispitanika širom regiona želi da češće plaća elektronski (60 odsto u Sloveniji, 63 odsto u BiH, 82 odsto u Srbiji i 85 odsto u Rumuniji), kada znaju da elektronske i registrovane transakcije mogu pomoći u smanjenju sive ekonomije, kao i da uzimaju račune za svaku transakciju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je generalni direktor za tržišta Balkana u kompaniji Mastercard Artur Turemka rekao je da studija o tom istraživanju pokazuje da su ljudi širom CIE "saveznici vlada u borbi protiv sive ekonomije".

"Tek kada shvate vezu između registrovanja svojih svakodnevnih kupovina i mogućnosti da osete opipljive koristi od bolje javne usluge, potrošači postaju spremni da prihvate bezgotovinsko plaćanje", rekao je Turemka, ističe se u saopštenju.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neki

Pravo iznenađene da 82% BiH i 85% RSr želi više mogućnosti elektronskog plaćanja - za BiH je to uveliko omogućeno preko PayPal ali poznati sajtovi Bosne to ne koriste, dok je NBS Srbije izmenila zakon o Platnom prometu i donela novi zakon o Elektronskim transakcijama ali i dalje sistemski nismo prihvaćeni u globalne servisne procese za naplate jer Srbija priznaje u platnom prometu jedino transakcije u dinar valuti - što zahteva da servisi rade konverziju(sistemsko ucenjivački zahtevi za malo tržište) a sve zarad profitiranja NBS koja najveće prihode(70%) ostvaruje na valutnim klauzulama i menjačkoj proviziji.

7 0

MITO

Siva ekonomija je "moja baka koja prodaje bastensko cvece i čarape od 50dinara,a komunalci je jure svaki dan"!

45 2

Kroz Gusto Granje...

Sive ekonomije kod firmi nije bilo u vreme plaćanja preko SDK. Odkako to predje na privatne banke mnogi poreze i doprinose ne plaćaju. Neki i godinama. S toga treba propisati novčane kazne za bankare koji primaju naloge be naloga za uplatu dugujućih dažbina. U "lošem socijalizmu" nije biilo isplate plata bez istovremenog plaćanja poreza i doprinosa. S toga Rodići i slični nisu ni postojali. U "demokratiji" siva ekonomija cveta zbog sprege vlasti i "biznismena"

29 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo