Malinari zbog niske otkupne cene najavili blokadu hladnjača

Malinari zbog niske otkupne cene najavili blokadu hladnjača Izvor: Pixabay.com

Proizvođači malina će u petak, 23. juna obustaviti berbu i blokirati hlanjače ako država ne omogući da funkcioniše tržište i da otkupna cena maline bude 220, a ne kao sada 120 dinara po kilogramu, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godne rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

"Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene", rekao je Radović.

Dodao je da je upućen dopis svim nadležnim ministarstvima - poljoprivrede, trgovine, finansija, kao i carini i predsedniku države sa zahtevom da se ispita zašto ne funkcionišu zakoni ponude i tražnje.

"Tražimo da se utvrdi ko je prošle godine dozvolio uvoz malina iz Poljske", rekao je Radović.

Malinari danas očekuju potvrdu zahteva za razgovor sa ministrom poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavom Nedimović.

Nedimović je juče rekao da se zbog visoke otkupne cene proizvodnja malina "progresivno" širi.

On je istakao da Ministarstvo poljoprivede ne može da određuje cenu malina, ali da može da preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela "reaguje na terenu".

Tagovi: maline

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mile

E baš me zanima kako ovaj uzgaja maline ako ga proizvodnja košta 1.8 eur!

2 1

Spectator

Gospodo malinari udružite se, što vam niko ne brani, izgradite svoje hladnjače i Bog vas veselio.

16 2

Dotako sam dno

Nekada industrijska zemlja a sada vracena na kuku i motiku.jad i beda koja vlada u nasim zivotima bice jos veca .zapad posteno placa nase proizvode koji nisu zagadjeni industrijom i gmo tehnologijom ali raznorazne viktorija grupe i tajkunima je malo da zarade po 3,4 evra po kg nego im je malo hoce da kleknemo i skinemo gace

21 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo