Isplivao još jedan problem "Beograda na vodi" - restitucija

Na površinu budućeg "Beograda na vodi" isplivao je još jedan problem - restitucija, to jest nerešena imovinska pitanja. Iako prema odredbama Lex specialisa, pravo na građevinsko zemljište polaže Grad Beograd, pojedini objekti od ranije su predmet vlasničkih sporova. Takav primer je i u Travničkoj ulici, o kom je N1 izveštavala pre nekoliko dana.

Izvor: N1

Prepreke za izgradnju "Beoograda na vodi" uklonili su bageri. I Lex specialis iz 2015. godine. Taj pravni akt, međutim, ne rešava sporove iz ranijeg perioda, pa ni one koji se vode na osnovu Zakona o restituciji.

Tako na parcelu u Travničkoj 3, prava tvrde da polažu i kompanija "Nelt" i naslednici nekadašnjeg vlasnika placa, oduzetog u procesu nacionalizacije.

"Ovo zemljište je nedvosmisleno zemljište naše porodice, bilo je dva veka u našoj porodici i onda je oduzeto, konfiskovano, nacionalizovano posle Drugog svetskog rata", kaže Vladimir Marković.

Tačnije 1960. godine. Do tada, vlasnik je bio deda Vladimira Markovića, koji je 1947. godine dao dozvolu za izgradnju privremenog objekta u Travničkoj 3.

Šezedeset godina kasnije, kompanija "Nelt" objekat upisuje u katastar, čime postaje vlasnik hale, tj. dela parcele na kome je izgrađena. Marković tvrdi - protivpravno.

"Iako sam uveren da će kroz institucije koje se sada bave našim predmetom i Agencija za restituciju i ostale nadležne institucije nedvosmisleno utvrditi da kroz proces restitucije da smo mi ti kojima zemljište treba da se povrati", dodaje.

Pravo na zemljište svakako polaže Grad Beograd, na osnovu Lex specialisa o Beogradu na vodi. Kada se utvrdi ko je pravi prethodni vlasnik, od Grada mu sledi naknada za eksproprijaciju.

Slučaj Travnička 3, nije samo pitanje bitke oko te nakade, kažu iz Mreže za restituciju. Upravo to je primer, tvrde, koji razotkriva koliko je pravnih malverzacija, u vezi sa nacionalizovanom imovinom, bilo od Drugog svetskog rata do danas.

"Nije prvi primer. Ima ih, nažalost, jako puno, da u katastru budu upisani neki podaci koji ne odgovaraju istini i koji su netačni. Znači osnovna pretpostavka jeste, ne tačnosti podataka, već netačnosti podataka u katastru i sva sreća je da ovde postoje bivši vlasnici i da su se oni umešali", navodi Mile Antić iz Mreže.

N1 je od "Nelt-a" zatražila objašnjenje okolnosti pod kojima je objekat sa privremenom dozvolom upisan kao trajni objekat, a iz uprave kompanije odgovore su obećali već sutra.


Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bo Kotovsky

Poštovana gđo Pavkov, dajem podršku ne samo da istrajete u objavljivanju članaka o restituciji u Srbiji već i da, koristeći profesionalno znanje i iskustv, doprinesete širenju istinitih činjenica. Prema podacima Udruženja podnosilaca zahteva za vraćanje oduzete imovine, od oko 17000 hektara građevinskog zemljšta obuhvaćenog Posebnim zakonom (''Beograd na vodi''), tačno 7834, 237 hektara je posle 1945. oduzeto od ranijih zakonskih i savesnih nosilaca prava svojine i do danas nije vraćeno niti je isplaćeno obeštećenje u visini tržišne vrednosti, što je ustavna obaveza. Spirala oduzimanja izgleda ovako: 1) oduzimanje posle 1945. u nezakonitim postupcima; 2) pretvaranje te imovine u društvenu svojinu uvođenjem prava korišćenja; 3) ''gledanje kroz prste'' i odobravanje izgradnje objekata na takvm zemljištu; 4) privatizacija takvih preduzeća i uspostavljanje privatne svojine; 6) legalizacija objekata izgrađenih bez građevisnke dozvole; 7) konverzija (pretvaranje) državne i društvene svojine na zemljištu poosnovu nezakonito izgrađenih objekata; 8) izuzimanje tog zemljišta iz državne svojine i unos u pravno lice u kojem 67% udela ima inostrano fizičko lice. A naslednicima nosilaca prava svojine stečenog pre 1945. ostaje borba za vraćanje očevine i dedovine i mogućnost da Republika Srbija izda obveznice sa rokom dospeća do 2030 čija ukupna nominalna vrednost ne prelazi 7% od tržišne odnosno stvarne vrednosti. Jasno je da ove spirale manje koristi od države maju naslednici, a najveću oni ''izabrani'' pojedinci kojima su enormno bogaćenje omogućili državni činovnici koji imaju svoje ime i preime i koji su imali i dan danas imaju materijalnu korist.

4 0

Domanovic

Prefinjene osobenosti naseg mentaliteta i morala! A jeli smo zlatnim viljuskama i dostigli vrhunac pravne drzave uvodjenjem Lex Specialisa....

5 1

dragan

Znači i ovi što su tražili povraćaj imovine od 45 nema ništa ,jednostavno država donese lex specialis (nacionalizacija) i sve vaše je od tad je državno tj njihovo.

13 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo