Le Man: Pobeda Poršea

Le Man: Pobeda Poršea Izvor: Handout, Getty Images Sport

Porše LMP tim u sastavu Timo Bernard, Erl Bamber i Brendon Hartli ostvarila je pobedu u trci "24 časa Le Mana" ispred Oriki Džeki Čen rejsinga i Vailan Rebeliona tima koji su zaostali jedan odnosno tri kruga.

Izvor: Ker Robertson/Getty Images

Porše je izvozao 367 krugova, sa najbržim krugom 3:19,782. Džeki Čen rejsing 366 (3:47,978), a Vailan Rebeliona 364 kruga (3:40,525).

Ta posada je posle dva i po sata trke bila na ubedljivo poslednjem mestu zbog problema sa motorom, ali su uspeli da ga pokrenu, a ključni detalj desio se u poslednja četiri sata.

Tada je Porše sa brojem jedan, u kojem je u tom trenutku bio Andre Loterer, usporio zbog problema sa motorom i nije uspeo da se vrati u boks, pa se povukao iz trke. Pored Loterera, postavu su činili Nil Đani i Nik Tandi.

U tom trenutku, Porše je imao 13 krugova prednosti u odnosu na Oriku Džeki Čen rejsinga, za koju su vozili Ho-Ping Tun, Loran Toma i Oliver Džarvisk, koji su bili oko četiri kruga ispred druge posade Poršea, i to na četvrtom mestu. Međutim, posle problema koje su zadesili branioce titule, iz boksa je stigla naredba da moraju da ubrzaju, pošto imaju šansu za pobedu i dva sata kasnije Porše je ponovo bio u vođstvu.

Twitter Embed Code

Porše je, inače, prvu poziciju preuzeo posle oko deset sati trke, kada je odustala prvoplasirana Tojota, za koju su vozili Kamui Kobajaši, Majk Konvej i Stefan Sarazan. Ta posada je obezbedila pol poziciju na legendarnoj trci, ali je na kraju do cilja došla samo jedna Tojota, ona sa brojem osam, čije boje su branili Sebastijan Buemi, Entoni Dejvidson i Kazuki Nakađima. (20 minuta pre trke su deveti)

Treće mesto zauzela je još jedna posada koja je vozila Orikin protorip, ali braneći boje Vailan Rebeliona, u sastavu Nelson Pike junior, David Hajmemajer Hanson i Matijas Behe.

Na četvrtom mestu našao se dtugi Džeki Čen DC rejsing tim, u sastavu Dejvid Čeng, Tristan Gomendi i Aleks Brundl, dok je petu poziciju zauzela Signatek Alpin Matmun posada koji su predstavljali Nelson Panciatići, Pjer Reges i Andre Negrao.

Ovogodišnju trku u Le Manu vozilo je 60 posada a njih 49 je uspelo da je završi.

Podsetimo, Porše je dominantan u poslednje tri godine, ove godine su od fabričkih timova učestvovali samo oni sa dva protoripa i Tojota sa tri, pošto se Audi povukao.

Porše je, takođe, i rekorder po broju pobeda, to im je 19. u istoriji.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Bojan

Svabo

0 0

Čiča Miloje

A kako stoji redosled po ostalim klasama? Aston , Korveta, Ferari 488... poršei 911 RSR i 991....?

4 1

* Sva polja su obavezna