Jahjaga: Srbija sprečila moj dolazak, pogažen sporazum

Jahjaga: Srbija sprečila moj dolazak, pogažen sporazum Izvor: N1

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da su srpske vlasti sprečile njen dolazak i učešće na festivalu "Mirdita, dobar dan" u Beogradu apsurdnim obrazloženjem i dodala da istina ne poznaje granice.

Jahjaga je na Fejsbuku napisala da su pripreme za posetu Beogradu izvršene shodno sporazumu o posetama visokih zvaničnika koji su Kosovo i Srbija postigli u Briselu.

"Vlasti Kosova su na vreme i u detalje informisale vlasti u Srbiji, kako je to predviđeno sporazumom, ali vlasti u Srbiji nisu uspeli da se pridržavaju sporazuma, gazeći ga sa ciljem da onemoguće moju posetu", napisala je Jahjaga.

Dodala je da su njen kabinet i organizatori festivala u stalnom kontaktu kako bi obezbedili njeno učešće jer su ubeđeni da je priznanje istine o ratnim zločinima na Kosovu jedini način da oba društva idu napred.

"Nemam iluzija da će sadašnji zvaničnici Srbije promeniti stav prema Kosovu, jer oni nastavljaju politiku iz 90-tih godina u kojoj su i sami bili protagonisti", napisala je Jahjaga.

Za organizatore festivala izrazila je poštovanje, opisujući ih kao grupu mladih i aktivista koji "neće dozvoliti da njihova i budućnost regiona ostane talac rukovodilaca koji žele da sakriju istinu".

Edita Tahiri obavestila EU

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri obavestila je Evropsku uniju o tome da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Ona je u pismu EU istakla da je Jahjaga poštovala sve službene procedure predviđene sporazumom iz Brisela i da je njena poseta bila "kulturne i humanitarne prirode", kako bi na jednom kulturnom događaju predstavila tragediju žena koje su preživele silovanje tokom rata na Kosovu.

 Jahjaga je u četvrtak trebalo da doputuje u Beograd kako bi učestvovala na festivalu "Mirdita, dobar dan" i da prisustvuje predstavljanju knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu", koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Organizatori festivala saopštili su danas da će se Jahjaga obratiti prisutnima putem video-linka.

Tagovi: Atifete Jahjaga

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

slavko jan

Pitajte Srbe(ako ih još ima)u Prizrenu,Prištini i ostalim mestima na Kosovu i Metohiji kakva im je sloboda kretanja.

5 2

Pero

Sramota. Kako nismo pustili ovu ljudsku gromadu, od nje se dosta može naučiti. A onaj ko je zvao može slobodno da ide kod nje u goste, pa nek se siti ispričaju. Ne mora ni da se vraća...

4 3

Gospodin Друг

Dijalog i pomirenje su potrebni. Zato što je sukob na Kosovu bio krvav i koštao oba naroda mnogo više nego što je iko i danas svestan. Zato i imate ovu situaciju da ekstremisti ometaju pokušaj da se povede dijalog o žrtvama i pomirenju - ne znaju šta se sve događalo, naopljeni su propagandom. Problem je kada oni koji su eksponenti sukoba, politike i separatizma pomisle da su pozvani da učestvuju u tome. Poštovana gospođo Jahjaga, obavljali ste dužnost predsednika lažne republike, stvorene posle intervencije i okupacije (koja nije završena). Vi ste, dakle, predstavnik ilegalne paradržavne strukture koju višestruko jači pobednici u jednom ratu pokušavaju da ozakone ali u tome uprkos diplomatskoj i vojnoj nadmoći ne uspevaju - zato što je učešće strane vojske bilo nelegalno i sprovedeno iz susedne države, Albanije. Time se ne pere odgovornost srpskog diktatora Miloševića i njegovih poslušnika; isto tako se ne pere ni odgovornost onih koji bi danas da vode "Republiku Bondstil". Bolje da su u ime žrtava i progona govorili Vljora Čitaku ili Aljbin Kurti, zato što oni jesu osetili kako je to biti u Miloševićevom zatvoru, a to su - ako je dovoljno da razumete potrebu za pomirenjem - bili i svi ljudi u Srbiji.

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo